Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/01/14
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki soli
- 40 g masła
- 50 g cukru
- 30 g bułki tartej
- 1 jajko
- 300 g twarogu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ser twarogowy, jajko, mąkę i 1 łyżeczkę soli, wymieszać 40s/obr.3. Przełożyć na talerz, przykryć i zostawić na 30 minut. W tym czasie do dużego garnka wlać wodę, zagotować.
- Podzielić ciasto na części, na nie klejącej się powierzchni uformować wałki (Ø 2 cm). Pokroić na kawałki o grubości 1-2 cm. Do gotującej się wody wsypać 2 łyżeczki soli, gotować pierogi 7-8 minut. W międzyczasie przygotować dodatki.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzać 2 min/Varoma/obr. 1.
- Dodać cukier i tartą bułkę, podsmażyć 4min/100°C/obr.2.
- Pierogi odcedzić, wyłożyć na talerze i posypać zasmażką z tartej bułki. Danie podawać na gorąco.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
170g mąki
Mi ciasto wyszlo sypkie i sie rozwalalo poszlo do wyrzucenia
170 gram mąki
bardzo dobry i szybki obiad, cała rodzina go uwielbia
nie przeczytalam komentarzy i popsulam tyle sera...... dramat...nie polecam. twarde mączne i gumowate
Ja też nie przeczytałem komentarzy i to był błąd. Pierogi twarde i gumowe Następnym razem dodam mniej mąki, zgodnie z Waszą sugestią.
nie przeczytalam komentarzy i tak z biegu zrobilam z tego przepisu. twarde i gumowate. maki powinno byc max 150g. leniwe powinny byc lekkie jak chmurka. niezjadliwe, dla tych, co znaja smak i teksture oryginalnych, babcinych leniwych. bardzo sie rozczarowalam :/
Faktycznie leniwe wyszły twarde i jak dla mnie są pyszne :-P Właśnie takie jakie lubię
UWAGA!!!
W przepisie jest błąd. Za duża ilość mąki co powoduje, że nie da się tego jeść. Za twarde. Max 170-180 g mąki.
Skonsultowane z 20-letnim mistrzem kucharskim. Smak ogólnie dobry.
Pozdrawiam
Wydaje mi sie że jest zbyt dużo mąki do ilosci twarogu. Mi wyszłe takie twarde że nikt nie chciał je jeść( Z uwagi że rodzinka nastawiła się na pierożki leniwe więc zrobiłam je jeszcze raz, ale z dużo miejszą ilością mąki i wyszły bardzo dobre!!