thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 03/02/12
zmieniono dnia: 03/02/12

Składniki

Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko kurze
  • 150 g masła
  • 2 łyżki wody
  • 1 szczypty soli

Farsz

  • 200 g sera feta w kostkach
  • 100 g białego sera
  • pół pora
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • 4 pieczarki
  • 1 żółtko
  • 1/3 pęczka Natki pietruszki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • pieprz, gałka muszkatałowa
  • 1 jajko kurze
  • ziarenka sezamu

Sos koperkowy

  • 1/2 pęczka świeżego koperku
  • 250 g mleka
  • 1 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 30 g masła pokrojonego w kawałki
  • 20 g mąki
  • 2-3 szczypty soli i pieprzu
  • 2 szczypty cukru
  • 100 g śmietany UHT 12 lub 18%

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia według podanej kolejności, wyrobić 1min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto"

    2. Ciasto wyjąć, uformować kulę, schładzać 30 minut.

  2. Farsz

    1. Do suchego naczynia włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić  2s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia.

    2. Do naczynia miksującego włożyć pokrojony w kawałki por, paprykę i pieczarki, rozdrobnić 3s/obr. 5.

    3. Dodać oliwy, dusić 4min/100°C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1. Na pokrywie naczynia miksującego ustawiamy koszyczek.Przełozyć do innego naczynia i przestudzić.

    4.Przestudzone warzywa wrzucamy do naczynia miksującego, dodajemy  żółtko, natkę pietruszki, ser biały. Mieszamy 15s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.2. dodajemy ser feta i przyprawy do smaku, mieszamy 3s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr2.

    5. Ciasto cienko rozwałkować na opruszonym mąką blacie, szklanką wykrawać krążki. Na każdy krążek nakładać farsz, zlepić brzegi, kłaść na wyłożonej papierem blasze. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu.

    6.piec ok 20 minut w temperaturze 180 °C.

  3. Sos koperkowy (opcjonalnie)
  4. 1. Do naczynia miksującego włożyć koperek, posiekać 3s/obr. 8. Przełozyć do innego naczynia.

    2. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać przyprawę uniwersalną, masło, mąkę i przyprawy, wymieszać 3s/obr. 3 gotować 5 min/100°C/obr. 2.

    3. Dodać posiekany koperek i śmietanę, zagotować 1min/100°C./obr. 2

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pieczone pierożki z sezamem

Wydrukuj:

Komentarze