Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko kurze
- 150 g masła
- 2 łyżki wody
- 1 szczypty soli
Farsz
- 200 g sera feta w kostkach
- 100 g białego sera
- pół pora
- pół czerwonej papryki
- pół żółtej papryki
- 4 pieczarki
- 1 żółtko
- 1/3 pęczka Natki pietruszki
- 20 g oliwy z oliwek
- pieprz, gałka muszkatałowa
- 1 jajko kurze
- ziarenka sezamu
Sos koperkowy
- 1/2 pęczka świeżego koperku
- 250 g mleka
- 1 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- 30 g masła pokrojonego w kawałki
- 20 g mąki
- 2-3 szczypty soli i pieprzu
- 2 szczypty cukru
- 100 g śmietany UHT 12 lub 18%
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia według podanej kolejności, wyrobić 1min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto"
2. Ciasto wyjąć, uformować kulę, schładzać 30 minut.
Farsz
1. Do suchego naczynia włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 2s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego włożyć pokrojony w kawałki por, paprykę i pieczarki, rozdrobnić 3s/obr. 5.
3. Dodać oliwy, dusić 4min/100°C/"Obroty wsteczne" /obr. 1. Na pokrywie naczynia miksującego ustawiamy koszyczek.Przełozyć do innego naczynia i przestudzić.
4.Przestudzone warzywa wrzucamy do naczynia miksującego, dodajemy żółtko, natkę pietruszki, ser biały. Mieszamy 15s/"Obroty wsteczne" /obr.2. dodajemy ser feta i przyprawy do smaku, mieszamy 3s/"Obroty wsteczne" /obr2.
5. Ciasto cienko rozwałkować na opruszonym mąką blacie, szklanką wykrawać krążki. Na każdy krążek nakładać farsz, zlepić brzegi, kłaść na wyłożonej papierem blasze. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu.
6.piec ok 20 minut w temperaturze 180 °C.
Ciasto
Sos koperkowy (opcjonalnie)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
sos jest cudowny, robilam tez z pietruszka, pyszny
Jakoś przeoczyłam ten przepis a wygląda smakowicie dodaje do wypróbowania
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję