thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 03/10/12
zmieniono dnia: 14/11/13

Składniki

pasztet

  • do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, przyprawa uniwersalna
  • ok. 100 g zielonych oliwek
  • 1 papryka czerwona
  • 60 g płatków owsianych
  • 75 g tartej bułki
  • 4 jaja
  • 250 g pieczarek
  • 100 g oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 180 g cebuli, obranej, pokrojonej na ćwiartki
  • 250 g żółtego sera
  • 750 g cukinii obranej pokrojonej na kawałki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    pasztetu
  1. Do suchego naczynia włożyc ser pokrojony na kawałki; rozdrobnić 10 sek. / obr. 5 Przełożyć do miseczki

  2.  cukinię rozdrobnić z 1/2 łyżeczki soli pomagając sobie kopystką 10-13sek. / obr.4 Przełożyć do miski, a po 10 minutach, gdy cukinia puści sok odcedzić na durszlaku.

  3. Do naczynia włożyć cebulę i czosnek, posiekać 6 sek. / obr.4,5  Dodać pieczarki i posiekać 4 sek. / obr. 4

    Zgarnąć kopystką na dno naczynia, założyć motylek, dodać olej i dusić 7 min. / Varoma / obr Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1

     

    Otworzyć pokrywę, zdjąć motylek i odczekać 10 min, żeby przestygło.

  4. Do masy grzybowo-cebulowej w TM dodać bułkę tartą, płatki owsiane, 4 zółtka oraz przyprawy (1 łyżeczkę przyprawy uniwersalnej, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki gałki...) i wymieszać pomagając kopystką 10 sek / obr Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 3

    Przełożyć masę do dużej miski, dodać odcedzoną cukinię i ser ( 2-3 łyżki zostawić do posypania wierzchu); wymieszać drewnianą łyżką.

    Do naczynia włożyć paprykę i oliwki i posiekać 4s. / obr.3-4; dołożyć do masy w misce.

  5. W czystym i suchym naczyniu, przy pomocy motylka, ubić pianę z 4 białek ze szczyptą soli 3 min / obr. 4

    Dodać do masy w misce i delikatnie wmieszać pianę drewnianą łyżką.

    Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 min w temp. 175*C z termoobiegiem

  6. Upieczony pasztet zostawić w piekarniku na ok 1 godzinę a z foremki wyjąć, gdy już całkowicie ostygnie.

Porady

Zamiast papryki można dodać suszone pomidory pokrojone w kostkę. Można też dodać "wkład mięsny" tmrc_emoticons.) przesmażony boczek lub kiełbsę, albo bardziej dietetycznie -ugotowaną pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pasztet z cukinii

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 27, 2018 at 11:06
    3.0

    mój niestety nie wyszedł, rozpadał się Sad

  • października 5, 2017 at 16:02

    Pasztet wyszedł mi super. Cała rodzina była zachwycona smakiem. Dziękuję za udostępnianie przepisu. Pasztet zagości na stałe na naszym stole. 😊😊😊

  • września 25, 2017 at 09:52

    Witam!!!
    Wypróbowany. Pasztecik jak marzenie. Pyszny- nie, on jest przepyszny. Już dodałam do ulubionych.Dzięki za przepis i pozdrawiam

  • listopada 1, 2015 at 18:30
    2.0

    coś nie tak poszło...

  • sierpnia 23, 2015 at 19:43

    Pasztecik rewelacyjny, pachnie cudownie, na zdjeciu moj, przed wlozeniem do piekarnika tmrc_emoticons.)[[wysiwyg_imageupload:2426:]]

  • czerwca 17, 2015 at 21:57

    Ostatnio mam "pasztetową" wenę. Po raz pierwszy piekłam i próbowałam pasztety z warzyw.  Był już pasztet z fasoli, pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej, a dzisiaj przetestowany został przepis na pasztet z cukiną i pieczarkami. Przyznaję, że w porównaniu z poprzedni wymaga więcej pracy, ale efekt pyszny. 

    Zrobiłam pół porcji i okazuje się, że tylko pół.....

    Pasztecik pyszny, gorąco polecam wszystkim. Następnym razem zrobię troszeczkę pikantniejszą wersję i żeby był bardziej kleisty wrzucę tam kaszę jaglaną.

    Gratuluję Elu wielu smacznych przepisów i kreatywnej kuchni tmrc_emoticons.)

  • stycznia 2, 2015 at 19:24
    5.0

    Pasztecik zrobiłam na święta. Bardzo smaczny! Zachęcam do wypróbowania tmrc_emoticons.)

  • listopada 14, 2013 at 00:24

    Ula i Zyga, oliwki i paprykę należy dodać w punkcie 4 po wyłożeniu masy do miski. Dziękuję za uważne czytanie przepisu i zwrócenie uwagi  tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam i zaraz poprawię  tmrc_emoticons.)  Ela

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • listopada 13, 2013 at 20:58

    gdzie i kiedy dodac papryke i oliiwki?

     

  • września 28, 2013 at 19:43
    5.0

    Pasztecik pyszny i bardzo zdrowy tmrc_emoticons.) polecam tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) dziekuję za przepis tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

Are you sure to delete this comment ?