![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/xtysi7g5-b619e-956483-cfcd2-t3frr7sa/73ba7dbf-7906-41b5-9baf-070e5065fc13/main/pasztet-jaglany-ze-szpinakiem.jpg)
Składniki
Pasztet
- 3-4 ząbki czosnku
- 30 g oleju
- 150 g migdałów, najlepiej bez skórki
- 1 łyżeczka curry
- 750 g mrożonego szpinaku, lub podwójna ilość świeżego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- ew. 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, lub świeże zioła -2 łyżki; posiekane
- 150 g kaszy jaglanej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Migdały bez skórki zalać wodą do pokrycia i odstawić na noc; następnego dnia wypłukać.
2.odważyć kaszę jaglaną, umieścić na sitku i wypłukać zimną wodą; przelać wrzątkiem w celu usunięcia ew goryczki; przełożyć do naczynia , dodać 450 g wody i gotować ok. 20 min / 90*C / obr.2
3,Dodać szczyptę soli i zmiksować na gładką masę 30-40 s. / obr 10
4.Dodać migdały, rozmrożony, odciśnięty szpinak, olej i przyprawy i zmiksować ok 1 min / obr.9 (w połowie czasu zdjąć pokrywę i zgarnąć masę kopystką ze ścianek naczynia na dno)
5.Przełożyć do natłuszczonej keksówki lub naczynia żaroodpornego i piec ok. 40 min w temp. 175*C (góra-dół)
6.Sprawdzić patyczkiem, czy dopieczony; w razie potrzeby czas przedłużyć
7.Kroić po całkowitym wystudzeniu
Pasztetu
Porady
Przed pieczeniem wierzch pasztetu możemy posypać płatkami migdałowymi
Jeżeli mamy migdały w skórkach, to przed namoczeniem zalewamy wrzątkiem na 10 minut i szybko zdejmujemy skórkę. Najlepiej wodę odlać a migdały przesypać na kuchenny ręcznik papierowy 2-3 warstwy i "wytrzeć" skórkę
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
fajny
Dla mnie zbyt wodnisty - nie dało się go kroić, bo rozpadał się przy dotknięciu nożem. w smaku zbyt szpinakowy i zupełnie niepasztetowy.
super! Podobny pasztet robiłam z blogu wegetarianki jeszcze za czasów bez thermomixowych....był pyszny![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Agato, zachęcam do wypróbowania
Mojej rodzince i znajomym bardzo smakuje
Chociaż nie są wegetarianami
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
bardzo ciekawy przepis![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Pozdrawiam
Agata
Elu dziękuję za orginalny i zdrowy przepis
Dodaję do wypróbowania
Pozdrawiam serdecznie ![Love Love](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/love.png)
Agatko, pasztet śliczny
Cieszę się, że smakuje ![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu pasztet jest pyszny! Zrobiłam do niego sos z czosnkiem i fetą
[[wysiwyg_imageupload:706:]]
Jestem Agata![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
Elu kolejny pyszny i zdrowy przepis. Dodaje do wyprobowania. Dziekuje![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?