Składniki
POMMES -kulki ziemniaczane
- 1 kg ziemniaków -ugotowanych, ostudzonych (jak na kopytka)
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 80 g masła
- 250 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
wodę, masło i sól zagotować w naczyniu 5 min / 100*C / obr. 1
dodać mąkę, wymieszać 20 sek / obr. 4
nastawić obr. 5 i przez otwór w pokrywie dodawać kolejno jajka i żółtka; po dodaniu ostatniego mieszać jeszcze 30 sek
dodać ziemniaki, zamknąć pokrywę i pomagając kopystką dobrze wymieszać na jednolitą masę 45-60 sek / obr.4
Rozgrzać piekarnik do temp. 190*C
dobrze natłuszczonymi dłońmi formować kulki i układać je na blasze wyłożonej pergaminem
ziemniaczane kulki posypać sezamem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut. 10 minut przed końcem spryskać kulki wodą (jak bułki) i podwyższyć temp. do 200*C + włączyć termoobieg
Pummes
Porady
Super dodatek do drugiego dania, chrupiąca skórka i puch w środku!
[[wysiwyg_imageupload:305:]]
Przepis dostałam już dość dawno od mojej Mamusi. Ona robi je na okazyjne obiady i smaży kulki w głębokim tłuszczu a ja spróbowałam lżejszej wersji.
Kulki można uformować dzień wcześniej i zostawić w chłodnym miejscu ułożone na blaszce a upiec bezpośrednio przed podaniem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
ehhh i moje też nie wyszły....
Jadłam je oczami ze zdjęcia...Po upieczeniu stały się plackami nie kulkami. Ale i tak sprő bowałam,jak dla mnie za bardzo czuć było mąkê.Nastěpnym razem zmienie ziemniaki i dodam mniej mąki...
Nie mniej jednak super pomysł...
Pierwsza liga jak sie zacznie jejsc to nie mozna przestac do momentu az kuleczek poprostu zabraknie
Elu ja będę próbować do skutku masz rację ,że wszystko zależy od ziemniaków jak wyjdą ok to się pochwalę. Na razie dzięki za przepis Moje wyszły płaskie ale wszystkie zostały zjedzone,bo jak mówiłam wcześniej u mnie ziemniaki są jedzone w każdej postaci
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Każdy chyba musi dopracowac sobie ten przepis do własnych rodzajów ziemniaków i mąki ;o) Mnie kolejne też trochę opadły, skórka była chrupiąca ale w środku do połowy były "puste" - srodek opadł na dół ;o) wyszły takie jakby były nadmuchane do połowy ;o) Ale moje dzieci i tak wcinaly ze smakiem. ;o) Ja będę testowała do skutku, bo bardzo mi się ten pomysł na inne ziemniaczki spodobał. Jak mi w koncu wyjda takie jak mają być to dam znać ;o) Dziękuje Elu za przepis. Pozdrawiam.
;o)
Haniu ja używam najczęściej mąki z biedronki typ 450
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Przykro mi dziewczyny, że Wam kulki nie urosły. Gdy moja Mamusia smażyła je w głębokim oleju to ich kształt był zawsze kulisty. Ja wolę wersję lżejszą, dlatego piekę je w piekarniku i już nie są takie równiutkie kulki, tylko takie bułeczki (widać na zdjęciach). Konsystencja ciasta zależy od jakości ziemniaków. Ale ciasto nie może być takie gęste jak na kopytka, bo by wyszły za twarde. A one są puszyste w środku Chyba zrobię je podczas majówki
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Moje też nie wyszły. Elu jaka musi być konsystencja ciasta bo mi się wydaje ,że trochę za rzadka .Jaką mąkę użyłaś ? Spróbuję jeszcze raz zrobić ,i dam więcej mąki ,żeby było gęste jak na kopytka
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
A mnie ładnie rosły... i na koniec opadły -pod koniec 20 min. pieczenia zanim wlączyłam 200 st. C i termoobieg ;o)
;o)
Wrzucam do wypróbowania Moja ziemniakożerna familia na pewno będzie zadowolona Powiem jak wyszło
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Acha zapomniałam napisać, że są pyszne prosto z piekarnika i zimne Wczoraj zjedliśmy wszystkie
Are you sure to delete this comment ?