thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 600 g wody
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 6 jajek, umytych
  • 200 g Pora, pokrojonego w krążki
  • 300 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 400 g szparagów, obranych
  • Sos musztardowy:
  • 200 g kwaśnej śmietany, 12%
  • 30 g mąki pszennej
  • 2 łyżki musztardy
  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 żółtko
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać kostkę bulionu i liść laurowy, włożyć koszyczek, umieścić w nim ziemniaki.
    2. Jajka, pora i pieczarki ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, szparagi w jej górnej części, nałożyć przystawkę, gotować na parze 25 min/Varoma/obr. 1.
    3. Ziemniaki i warzywa odstawić w ciepłe miejsce, pozostały wywar przelać do innego naczynia.

      Sos musztardowy :

    4. Do naczynia miksującego wlać 250 g wywaru, dodać pozostałe składniki na sos z wyjątkiem soku z cytryny i pietruszki, gotować 4 min/100°C/obr. 4.
    5. Dodać sok z cytryny i pietruszkę, wymieszać 20 s/obr. 3.
    6. Warzywa i obrane jajka polać sosem, podawać z ziemniakami.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Jajka na twardo w sosie musztardowym z warzywami i ziemniakami

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?