
Składniki
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczka natki pietruszki zielonej
- 1 płaskich łyżeczek soli
- 1/4 płaskie łyżeczki do herbaty chilli mielonego
- 1/2 płaskiej łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaskie łyżki oleju rzepakowego
- 1 cebula duza
- 1 puszek ciecierzycy z puszki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" wrzucić ciecierzycę odsączoną z puszki, posiekaną natkę pietruszki, sól, chilli mielone i kmin rzymski. Całość niezbyt mocno zmiksować 5 s./obr. 5. Ja wolę większe kawałki, ale to kwestia własnych preferencji.
Dodać posiekaną cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę, proszek do pieczenia i mąkę. Całość ponownie krótko zmiksować
"Obroty wsteczne" do połączenia się składników.
Z masy (będzie wydawać się sucha, ale tak ma być)
uformować niewielkie kotleciki. Wstawić je na godzinę do lodówki, a po tym czasie smażyć na patelni do uzyskania złotego koloru.
Podawać z jogurtem greckim, sosem czosnkowym, lub wg uznania.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ile gram tej ciecierzycy ?
Pierwszy raz się z nimi zmierzyłam i muszę przyznać, że Bardzo smaczne wyszły, a że jestem leniwa to najpierw cebulę z czosnkiem zmiksowałam parę sekund a następnie resztę składników dodałam do
"Blokada naczynia miksującego" . Wtedy to dopiero mega szybka robota 👍, pietruszkę tylko oddzielnie siekam.
Za pierwszym razem wyszły idealne - zarówno w konsystencji jak i w smaku. Za drugim troszkę słabiej, ale być może dlatego, że dokonał ich mój małżonek, który o gotowaniu ma pojęcie, powiedzmy, niewielkie
(i nawet TM tego nie zmieni). U mnie przepis wchodzi na stałe do menu.
Nie wiem czy tak być powinno ale w środku kotlety jakby surowe są (papkowate) liczyłem na coś zwartego i do pokryzienia a nie do zmielenia. Miły jakierś 2,5-3 cm . Pytanie czy były za grube, a może coś innego nie tak. Jak wasze ktlety ?
Bardzo się cieszę
na dodatek zdrowe są
super - pychotka mojej córce tak smakowały że na drugi dzień musiałam robić powtórkę
Podałam z sałatą lodową, papryką, pomidorami, cebulą i kukurydzą polane sosem czosnkowym
Kmin rzymski to inaczej kumin. To nie to samo co kminek. Jest dostępny sklepach
a ten kmin rzymski to gdzie znajdę? rozumiem, że to nie zwykły kminek?
Proste, łatwe i smaczne. Jeśli tylko ma się w ugotowaną ciecierzycę dzień wczesniej można wyczarować super obiad!
Pyszne. Raz zrobiłam bez kuminu (kminu rzymskiego) i to nie było to samo, ale mimo wszystko były pyszne