thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
35min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Cukinie z nadzieniem kukurydziano-serowym

  • 4 porcji srednia wielkosc mlodej cukini
  • 100 g ser parmezan
  • 100 g por
  • 150 g kukurydza z puszki (odsaczona)
  • 1 porcji jajko
  • 130 g smietankowy serek w tubce
  • 1 łyżki suszonego estragonu
  • 1 łyżki oregano, suszone
  • 1 szczypty sól
  • 1 szczypty pieprz
  • 60 g kasza kuskus
  • 50 g goracy bulion warzywny do kaszy kuskus
  • 200 g opcjonalnie dla smakoszy miesa boczek wedzony pancetta

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Cukinie
  1. postawic miske na Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i odwazyc kasze kuskus, nastepnie zalac goracym bulionem, przykryc i odstawic do napecznienia na ok 10 min
  2. cukinie umyc, przekroic wzdluz na polozwe , ostroznie lyzeczka wydrazyc miazsz pozostawiajac ok 1cm grubosci, przyprawic sola i pieprzem
  3. do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucic ser parmezan, rozdrobnic 15s/obr.10 przelozyc do miseczki
  4. do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucic pokrojonego na 3cm kawalki pora, rozdrobnic
    5s/obr.10, przelozyc do miseczki
  5. do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucic 100g kukurydzy, serek topiony, jajko i zmiksowac 20s/obr.6
  6. nastepnie do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucic odsaczona kasze kuskus, 60g sera (reszte 40g pozostawic na posypanie wierzchu), por, pozostala ilosc kukurydzy, ( opcjonalnie dla smakoszy miesa wrzucamy 200g boczku porojonego na 0.5 cm paseczki), estragon , oregano, szczypta pieprzu i soli----dokladnie mieszamy kopystka
  7. nastawic piekarnik na 200 st i wylozyc papierem blache ( mozna wysmarowac oliwa z oliwek lub maslem i uzyc naczynia zaroodpornego )
  8. z polowek cukini zlac nadmiar soku a nastepnie nadziac farszem kukurydzianym i posypac po wierzchu pozostalym serem
  9. cukinie ukladac na blaszce lub naczyniu zaroodpornym obok siebie, wstawic do nagrzanego piekarnika na ok 35-40min az sie zarumieni

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Cukinie z farszem kukurydziano-serowym

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy