Składniki
- 250 g mąki
- 200 g mleka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta ostrej papryki mielonej
- pół łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka soli ziołowej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki tymianku mielonego
- 2 jajka
- 2 małe cukinie
- 1 łyżeczka soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ziemniaki umyć, pokroić na większą kostkę. Do naczynia wlać 1 litr wody i załozyc przystawkę varoma, ułozyc w niej ziemniaki, gotować czas 30 min/ Varoma/ obr.1.
Cukienie umyć i pokroić na niewielkie plasterki razem ze skórką, ulozyć w misce i posolić, odstawić na pół godziny.
Jak ziemniaki się ugotują to przełozyć je na blaszkę wyłożoną paierem, dodać 2 łyżki oliwy, dodać 1 łyżeczkę soli i 2 łyżeczki tymianku, wymieszać. Piec w piekarniku przez 20 min/ 200 st / termoobieg lub grzanie góra/dół.
Naczynie po gotowaniu ziemniaków opłukać, dodać 2 jajka, mąkę, mleko, proszek do pieczenia, kurkumę, sól ziołową, papryke ostrą i slodką i wymieszać czas 30 sek, obr.2. Ciasto wyjdzie dość gęste. Cukinie odsączyć z nadmiaru wody i maczać w cieście i smażyć na zloty kolor na patelni.
Placuszki podać z pieczonymi ziemniakami i np. z sosem czosnkowym lub koperkowym (jogurt grecki, 1 ząbek czosnku, koperek.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepis jest super, dzisiaj szukałam pomysłu na obiad z cukinią i trafiłam na ten przepis, rodzinie bardzo smakowało u nas danie podane z sosem czosnkowym pysznie
przepis ciekawy, chociaż cukinia zdecydowanie wymaga doprawienia
Dziekuję za komentarz cieszę się że smakowało danie teraz jest sezon na cukinie to trzeba go wykorzystać
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Polecam to danie na obiadek. Robiłam go ostatnio i wszystkim bardzo smakowało
Gabrysiu oczywiście można skrócić czas gotowania na Varomie i dopiec w piekarniku ja bardzo lubię cukinie i jem ją na różne sposoby i cały czas wymyslam nowe dania z jej użyciem mam jeszcze kilka pomysłów
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Magi, świetny pomysł na danie wegetariańskie. Tylko myślę, że wystarczy te ziemniaczki na varomie krócej gotować, może 15 min, bo jeszcze będą się piekły w piekarniku. Nie sądzisz? Wtedy tak na prawdę za pól godziny mamy całe danie , bo w międzyczasie zrobimy cukienię.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?