Składniki
- 600 gr filetu z ryby ( np. okoń morski)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 cebul, ka
- 60 g masła
- 30 g mąki
- 150 g rosołu
- 150 g białego wytrawnego wina
- 150 gr śmietanki 30%
- 8 gałązek pietruszki
- sól, pieprz
- 3 żółtka
- 100 g Migdałów
- ugotowane ziemniaki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Rybę skropić sokiem z cytryny. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i posiekać 5sek/obr.5. Dodać 30 gr masła, dusić 4 min/temp.90st/poz1. Zagęścić mąką 1min/temp.90st/poz1. Dodać rosół, wino, śmietankę i gotować 5 min/temp.90/poz1. Dodać drobno posiekaną pietruszkę i 2 żółtka, sól, pieprz, zmiksować poz.4/30sek. gotowy sos przelać do garnuszka.
2. Do naczynia miksującego włożyć ciepłe ziemniaki zmiksować 10sek/poz.4, dodać migdały, 30 gr masła, śól i wymieszać 5sek/poz 5. Włączyć piekarnik
3. Rybę osuszyć, posolić i włożyć na natłuszczonej formy do pieczenia. Masę ziemniaczaną przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wycisnąć masę wokół ryby formując wianuszek. Wewnątrz wianuszka polać sosem. Roztrzepać żółtko i posmarować nim ziemniaki.Piec 15-20 min w temp.200st.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
kurcze nie wyszło....cos chyba nie tak z tym przepisem , albo ( co bardziej prawdopodobne) moje zdolności są zbyt małe nawet na termomix
Chętnie zrobię ale ile ma być ziemniaków
Zrobiłam, ale niestety nie wyszło , wszystko dokładnie w/g przepisu. Sosu wyszło bardzo dużo , nie było go gdzie wlać , ziemniaki rzadkie ,nie wyszły takie ładne fale jak na zdjęciu , ale szkoda było wywalić , rozpływały sie w formie do pieczenia , polałam więc wszystko tym sosem i teraz sie piecze , oczywiście nie całym, bo wtedy wszystko by w nim pływało. Nie wiem co zrobiłam źle, skoro wszystkim wychodzi i niby takie smaczne.
Czy ktoś wie ile ma być tych ziemniaków? Chciałam zrobić na kolację rybkę , bo wygląda smakowicie.
Robię dosyć często - świetna sprawa
świetna ryba
Bardzo smaczne
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Cieszę się,że rybka smakowała, moja rodzinka też uwielbia to danie. Pozdrawiam
Fantastyczny przepis. Rodzinka zachwycona
Dziękuję. To sprawdzony przepis, który od lat jest w naszej rodzinie.Życzę smacznego i pozdrawiam