- TM 5
Składniki
- 100 g śmietany 18%
- 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego, należy wcześniej rozmrozić
- 1 ząbka czosnku
- 100 g cebuli dymki, lub zwykłej
- 1 szczypty pieprzu świeżo zmielonego, plus dodatkowa porcja do zmaku
- 0,5 cytryny
- 4 filety z łososia, bez skóry, ok 100-150 każdy
- 10 g masła
- 800 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 1,5 łyżeczki soli, plus dodatkowa porcja do smaku
- 500 g wody gorącej
- 40 g serka topionego śmietankowego
- 2 szczypty gałki muszkatołowej mielonej, opcjonalnie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek i odwarzyć do niego ziemniaki. Lekko natłuścić górną część przystawki Varoma.
2. Łososia polewamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, układamy na przystawce Varoma. Przykrywamy naczynie miksujące i nakładamy przystawkę Varoma. Gotujemy na parze 20 min/Varoma/obr.1. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 250 stopni bez termoobiegu. Odstawiamy przystawkę Varoma, wyjmujemy koszyczek przy pomocy kopystki. Łososia odstawiamy w naczyniu. Ziemniaki przekładamy do natłuszczonej formy do pieczenia posypujemy solą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Opróżniamy naczynie miksujące.
3. Do naczynia miksującego wrzucamy cebulę, obraną, przekrojoną, rozdrobnić 5s/obr.5. Cebulę zgarnoć kopystką ze ścianek naczynia.
4. Dodać masło, dusić 2min/120/obr.1
5. Dodać szpinak, śmietanę, serek, gotować 5min/90/obr.2
6. Dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku, gotować 5 min/90/obr.1
7. Wyjmujemy ziemniaki z piekarnika. Łososia podajemy polanego obficie masą szpinakową.
Łosoś ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami.
Porady
Do tego dania podałam surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem pomidorów, zielonych oliwek, szczypiorku i majonezu.
Masę szpinakową, można podawać jako dodatek do makaronów. Wtedy wykonujemy tylko punkt 3-5. W tym czasie gotując makaron. Najlepiej nadają się świderki.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Thank you so much for the recipe!
celebrity heights
Naprawdę pyszne danie. Ja zamiast łososia uparowalam morszczuka. Tez był rewelacyjny. Szybkiej danie godne polecenia . Brawo dla autorka !!!!
Pycha przepis polecam
pychotka,polecam
pyszne polecam