thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
Łatwy

Składniki

Łosoś w kremowym sosie pieczarkowym

  • pół cytryna
  • 500 g wody
  • pół łyżeczki soli, dodatkowa ilość do smaku
  • 10 g oliwy z oliwek extra vergine, dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 4 filety łososia, świeżego, całego, oczyszczonego, 120/200 g każda
  • 100 g cebuli szalotki, przkrojone na pół
  • 1 szczypty pieprz, mielony, swieżo mielony i dodatkowa ilość do smaku
  • 300 g pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 80 g jogurt naturalny
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sposób prygotowania
  1. 1)z cytryny zetrzeć skórkę bez białych błonek i wycisnąć sok i odstawić
    2)do naczynia miksującego wlać wodę,natłuścić masłem wkład waromy,ułożyć na nim łososia,skropić sokiem z cytryny ,oprószyć pół łyżeczki soli i pieprzem
    3)nałożyć przystawkę waroma z łososiem,gotować na parze 20 min/obroty 1
    4)zdiąć waromę
    5)do naczynia miksującego włożyć cebulę szlotkę,rozdrobnić 5 sek./obr.5 ,cebule zgarnąć kopystka ze ścianek na dno naczynia miksującego
    6)dodać oliwę ,dusić 2 min./120 stopni/obr.1
    7)dodać 150 g pieczarek.jogórt naturalny,podgrzewać 5 min./90 stopni/obr.2
    tmrc_emoticons.8)dodać pozostałe 150 g pieczarek,1 czubatą łyżeczke otartej wcześniej skórki z cytryny,gałkę muszkatałową,sól i pieprz do smaku,podgrzewać 5 min./90 stopni/obr.1
    9)łososia w kremowym sosie pieczarkowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Łosoś w kremowym sosie pieczarkowym

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?