Składniki
- 5 ząbków czosnku
- 100 g masła, posiekanego
- 0,5 łyżeczki chilli
- 1 łyżki mąki
- 0,25 litra bulionu drobiowego
- 0,25 litra śmietanki 12% do zup i sosów
- 1 czubatych łyżek musztardy Dijon
- 500 g krewetek, małych, obranych
- 2 szczypty soli i pieprz do smaku
- 4 łyżki białego wina
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rozdrobnic czosnek w "Blokada naczynia miksującego" 5sek. obr. 5, zgarnąć czosnek kopystką ze ścianek naczynia. Dodać masło i chilli. Podgrzewać 5 min. Varoma obr.1.
Dodać mąkę, wymieszać 5sek. obr.5. Teraz możemy wlać bulion, smietankę i wino, zamieszac 10sek. obr 4.
Dodajemy musztardę i gotujemy przez 2,5 min, temp Varoma obr.1 Na końcu dodajemy rozmrożone krewetki i gotujemy jeszcze 5 min w 100 stopniach na"Obroty wsteczne" .
Podawać z ryżem, na wierzchu mozna posypać posiekaną pietruszką.
Porady
Zamiast drobiowego możemy użyć bulionu warzywnego, podobnie z musztardą.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
@getting over it Does using frozen shrimp affect the deliciousness of this dish?
@slope Sos był wspaniały, tmrc_emoticons.), chociaż trochę lepki na dnie. Nie dodałam żadnego wina, tmrc_emoticons.) Podałam z ryżem - śmiało poliżcie palce. Dziękuję za podzielenie się przepisem.
Bardzo smaczne sos mógłby być ciut rzadszy, ale i tak super
Pyszne! nie dodałam tylko wina, bo akurat nie mieliśmy. Polecam, palce lizać
Pyszności i jeszcze raz pyszności. Trochę złamałam smaki bo chciałam bardziej na ostro dodałam oczywiście drobno pokrojony ostry ogórek robiony w musztardzie. Polecam
Dziękuję smaczne 😀
Popracuje żeby trochę odchudzić ten przepis
Uwielbiamy! Pyszne poprostu, bardzo często robimy, szybko i smacznie
Jestem smakoszem owoców morza, a więc często je przyrządzam, ale przyznaję, że jestem tradycjonalistą i nigdy nie robię tego w termomixie. Tym razem skusiły mnie dobre komentarze i rzeczywiście sos jest godny polecenia. Gratuluję autorce! Polecam dodanie odrobiny sosu sojowego oraz soku z cytryny - krewetki to lubią!
Rewelacja!!!!!!!!!!Robiłam już dwa razy-mąż i znajomi zachwyceni!!!!POLECAM
Bardzo wajny przepis, troszkę stuningowałem smaki bardziej ostro i wyszło super