thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
3h 0min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Zraziki z białą kapustą w sosie własnym

  • 500 g białej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego
  • 100 g cebuli
  • 120 g kaszy manny
  • 2 jajka
  • pieprz, mielony
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki śmietana 18%
  • 1100 g woda
  • 30 g masło
  • mąka pszenna, Do obtoczenia zrazikow
  • olej, Do smażenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Zraziki
  1. 1. Do naczynia miksującego wrzuć biała kapustę pokrojoną na kawałki. Rozdrobnić przy pomocy kopystki 5s/obr 5
    Przełóż do innego naczynia, dodaj 2łyzki soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 3h aby kapusta zmiękła. Po tym czasie dokładnie odcisnij kapustę z nadmiaru wody.
    Umyj i osusz naczynie miksujące.
    2. Do naczynia miksującego włóż cebulę przekrojoną na pół i masłoZałóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego. 4s/obr.5
    Za pomocą kopystki zgadnij cebulę że ścianek naczynia.
    Załóż miarkę na pokrywę 3min/120stopni/obr.1
    3. Do cebuli dodaj: mięso mielone, odciśniętą kapustę, kaszę manna, jajka i szczyptę pieprzu.
    Mieszaj kopystka w czasie pracy 20s/obr 4
    4. Formuj okrągłe zraziki, obtocz je w mące i smaż na patelni do uzyskania zloto-brazowego koloru.
    5. Do czystego naczynia, załóż osłonę noża, podsmażone zrazy umieść w naczyniu. Dodaj łyżeczkę koncentratu bulionu warzywnego lub dowolnego jaki masz. Zalej wodą, nie przekraczając poziomu max w naczyniu. Załóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego 30min/98*/obr 0.5 lub obr.1
    6.Przełóż mięso do innego naczynia,zdejmij osłonę noża.
    7. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w niewielkiej ilości zimnej wody wody. 20s/obr.3 Przez otwór w pokrywie wlej cienkim strumieniem podczas pracy TM
    8. Dodaj dwie łyżki śmietany 5m/98*/obr.3
    9. Mięso zalać powstałym sosem lub podać osobno według uznania. Smacznego!
    6. Załóż na

Porady

Po zalaniu zrazikow wodą górna warstwa mięsa powinna być do połowy zanurzona w wodzie. Ilość wody zależy od wielkości jakie zrobionych zrazikow

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zraziki z białą kapustą w sosie własnym (z osłoną noża miksującego)

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy