thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 40min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
opublikowany: 24/01/21
zmieniono dnia: 24/01/21

Składniki

Zapiekane zrazy w pomidorach

  • 200 g sera gouda
  • 100 g czerwonej papryki
  • 500 g mięsa mielonego, Wołowo-wieprzowe
  • 1 puszki Pomidory krojine w zalewie
  • 100 g cebuli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 szczypty kardamonu
  • 0,5 łyżeczki kolendry
  • 0,5 łyżeczki Galku muszkatołowej
  • 1 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczki czosnku, granulowanego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczki papryki slodkiej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C
    1. Do naczynia miksującego wrzucamy 100g papryki, rozdrabniamy 5sek, obr 4. Przekładamy do innego naczynia.
    2. Do naczynia miksującego wrzucamy 200g sera gouda pokrojonego na kawałki. Pezekladamy do naczynia z papryką.
    3. Do naczynia miksującego wrzucamy 100g cebuli i 2 łyżki oliwy, dusimy 3:30 min/ varoma/obr1
    4. W czasie duszenia, do miski z papryką i serem wbijamy jajko, dodajemy pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, 2 szczypty kardamonu i rozkruszona w palcach kolendrę. Następnie naczynie żaroodporne smarujemy 2 łyżkami oliwy z oliwek przy pomocy pędzelka. Część oliwy spłynie na dno- pozostawiamy ją. Wlewamy puszkę pomidorów krojonych u pozostałe przyprawy: pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę papryki słodkiej, łyżeczkę papryki ostrej, łyżeczkę czosnku granulowanego, mieszamy i odstawiamy.
    5.Do cebuli wrzucamy 500g mięsa mielonego (ja uzylam gotowego wołowo- wieprzowego), oraz zawartość miski z serem i papryką.
    6. Mieszamy 10sek/ obr5
    7. Formujemy 8 zrazów i układamy w naczyniu żaroodpornym na pomidorach. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 30 min, po tym czasie ściągamy pokrywkę i ustawiamy temp. 180, zapiekamy jeszcze 10-12 minut.
    Podajemy z pure z kalafior i ogórkami kiszonymi.

Porady

Danie zgodne z wytycznymi diety #keto
Makro obliczone na podstawie aplikacji fitatu: dla 1 porcji 376 kcal, B:15,28, T:32,4, W:6,3

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zapiekane zrazy w pomidorach

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy