Załaduj zdjęcie
Załaduj zdjęcie
Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
5 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Papryka

  • 5 średniej wielkości papryk, tak, aby zmieściły się na dolna część Varomy

Farsz

  • 500 g mięsa wołowego
  • 150 g ryżu
  • 1 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczki majeranku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Papryka
  1. Umyć papryki,odciąć górną częśc i usunąć nasiona ze środka, odstawić
  2. Farsz
  3. Wlać do naczynia miksujacego 500g wody, dodać 1 łyżeczke soli, do koszyczka wsypać 150 g ryżu, wstawić koszyczek do naczynia, zamknąć pokrywę. Czas gotowania: 30 min/110 stopni/obroty 2
  4. Mięso przed gotowaniem ryzu pokroić w kawałki, i zmrozić około 30 minut.

    Wyjąć ryż, wylać wodę, osuszyć naczynie.

    Dodać mięso do naczynia, jeśli mamy wieksza porcę do podzielić na dwie cześci. Mielić po 300g. Czas 5 sekund/obroty 6-7. Sprawdzić czy mięso zmielone,jeśli nie, dodac czas i domielić.

    To samo z drugą częścią mięsa, dodać tylko jedną cebulę i jeden ząbek czosnku-wg uznania.

    Przełożyć do miski, dodać ryż, jajko, przyprawy, wymieszać ręcznie lub w naczyniu- wg uzniania. Ja to robię już ręcznie.

    Nadziewać papryki ugniatając mięso dośc mocno w praprykach.

    Posmarować dolną część Varomy olejem lub innym tłuszczem.Ustawić papryki kołosiebie, starać się aby wszystkie stały.

    Do naczynia miksującego wlać 1000g wody, zamknąć naczynie pokrywą, ustawić Varomę z papryką. Duścić: 30 min/ Varoma/obroty 2

Porady

Jeśli chcemy papryke z sosem, zamiast wody w naczyniu dolnym przygotowujemy składniki na sos, np pomidorowy, lub marchewkowy. Pamiętać aby wody lub sosu nie było mniej niż 500g, aby papryka doszła.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant Papryka nadziewana na Varomie

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy