thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Schab duszony w sosie

  • 400-450 gramów schabu wieprzowego, pokrojonego w plastry 1cm
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprz, mielony
  • 1 łyżeczek zioła prowansalskie, suszone
  • 1/2 łyżeczek czosnek, granulowany
  • 1 łyżeczek papryka słodka, mielona
  • 80 gramów cebuli, pokrojone w ćwiartki
  • 1-2 ząbki ząbka czosnku
  • 30 gramów oleju rzepakowego, + dodatkowa ilość do smażenia
  • 20 gramów mąki pszennej
  • 350 gramów wody
  • 1/2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 20 gramów musztardy
  • 20 gramów miodu
  • 30-35 gramów kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sposób przygotowania
  1. Plastry schabu lekko rozbić tłuczkiem, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym i słodką papryką, następnie obsmażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju po ok. 30-40 sekund z każdej strony. Obsmażone plastry schabu umieścić w dolnej części przystawki Varoma (kawałki mięsa mogą na siebie nachodzić), zamknąć przystawkę Varoma, odstawić.

  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

  3. Dodać olej, dusić 4 min/120°C/obr. 1. Dodać mąkę, dusić kolejne 1 min/120°C/obr. 1.

  4. Dodać wodę, koncentrat bulionu mięsnego i musztardę, wymieszać 5 s/obr. 5.

  5. Nałożyć przystawkę Varoma wraz z mięsem, gotować na parze 30 min/Varoma/obr. 1. Po tym czasie sprawdzić, czy mięso jest już miękkie, w razie potrzeby gotować na parze kolejne 5-10 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć zamkniętą przystawkę Varoma, odstawić na talerz, aby mięso nie ostygło.

  6. Do naczynia miksującego wlać miód i śmietanę, wymieszać 3 s/obr. 5.

  7. Mięso wyłożyć na półmisek, polać sosem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Porady

tłuczek do mięsa, patelnia do smażenia, półmisek, kuchenka

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Schab duszony w sosie

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?