thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

sos

  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczek bazylii
  • 100 gramów kwaśnej śmietany, 18%
  • 30 gramów mąki, np kukurydzianej

pulpety

  • 700 gramów ziemniaków
  • 1 łyżeczek bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 600 gramów wody
  • 100 gramów papryki czerwonej
  • 1 łyżeczek tymianku
  • 140 gramów cebuli
  • 2 łyżki Natki pietruszki
  • 2 łyżki Szczypiorku
  • 1 łyżki majonezu
  • 50 gramów bułki tartej
  • 1 łyżeczek przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 1/2 łyżeczek pieprzu
  • 1 łyżeczek soli
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 gramów mrożonej włoszczyzny
  • 100 gramów ugotowanej kaszy jaglanej
  • 500 gramów mięsa mielonego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Pulpety
  1. W przepisie uwzględniłam cebulę której ja osobiście nie dodałam ze zwgledu na karmienie młodego ssaka tmrc_emoticons.)

    Ugotować 100 g kaszy jaglanej.

    Do naczynia miksującego włożyc 60 g cebuli, ząbek czosnku i mrożona włoszczyznę, rozdrobnić 10 s/5 obr. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia.

    Dodać mięso mielone, kaszęjaglaną, jajko, sól, pieprz, przyprawę uniwersalną, bułke tartą, majonez, szczypiorek, natkę pietruszki i tymianek, wymieszać 10 s/5 obr

    Uformować kotlety i ułożyć je na Varomie wysmarowanej delikatnie oliwą.

    Do naczynia włożyć 80 g cebuli, paprykę i 2 ząbki czosnku, rozdrobnić 6s/5 obr, dodac wodę, koncentrat bulionu drobiowego.

    Umieścić koszyczek z ziemniakami, nałożyc przystawkę Varoma, gotować 30 minut/Varoma, 1 obr.

     

  2. SOS

    Do wywaru dodac koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, bazylię, zmiksować 30 s/6 obr.

    Dodac śmietanę, mąką i wymieszać 5s/3 obr, następnie gotować przez 4 min/100 stopni, 4 obr

     

    Smacznego tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pulpety z kaszą jaglaną i włoszczyzną na Varomie

Wydrukuj:

Komentarze