- TM 5
Składniki
sos
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczek bazylii
- 100 gramów kwaśnej śmietany, 18%
- 30 gramów mąki, np kukurydzianej
pulpety
- 700 gramów ziemniaków
- 1 łyżeczek bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 600 gramów wody
- 100 gramów papryki czerwonej
- 1 łyżeczek tymianku
- 140 gramów cebuli
- 2 łyżki Natki pietruszki
- 2 łyżki Szczypiorku
- 1 łyżki majonezu
- 50 gramów bułki tartej
- 1 łyżeczek przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 1/2 łyżeczek pieprzu
- 1 łyżeczek soli
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 100 gramów mrożonej włoszczyzny
- 100 gramów ugotowanej kaszy jaglanej
- 500 gramów mięsa mielonego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
W przepisie uwzględniłam cebulę której ja osobiście nie dodałam ze zwgledu na karmienie młodego ssaka
Ugotować 100 g kaszy jaglanej.
Do naczynia miksującego włożyc 60 g cebuli, ząbek czosnku i mrożona włoszczyznę, rozdrobnić 10 s/5 obr. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia.
Dodać mięso mielone, kaszęjaglaną, jajko, sól, pieprz, przyprawę uniwersalną, bułke tartą, majonez, szczypiorek, natkę pietruszki i tymianek, wymieszać 10 s/5 obr
Uformować kotlety i ułożyć je na Varomie wysmarowanej delikatnie oliwą.
Do naczynia włożyć 80 g cebuli, paprykę i 2 ząbki czosnku, rozdrobnić 6s/5 obr, dodac wodę, koncentrat bulionu drobiowego.
Umieścić koszyczek z ziemniakami, nałożyc przystawkę Varoma, gotować 30 minut/Varoma, 1 obr.
SOS
Do wywaru dodac koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, bazylię, zmiksować 30 s/6 obr.
Dodac śmietanę, mąką i wymieszać 5s/3 obr, następnie gotować przez 4 min/100 stopni, 4 obr
Smacznego
Pulpety
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepis bardzo dobry. Ja zrobiłam z kaszą kuskus, bo tylko taką miałam. Pulpety były kleiste przy robieniu, ale bez problemu udało się je uparować w kształcie kotletów.
Minus za listę składników. Mogłaby być ułożona chronologicznie, bo ciężko wzrokiem dostrzec co, ile, czego i patrzeć jednocześnie na sposób wykonania. Męczące i zniechęcające.
Super przepis, musze wyptobowac
Pulpeciki pierwsza klasa - pychota - polecam
Czy mozna uzyc swiezej wloszczyzny zamast mrozonej?
Robiłam dziś te pulpeciki, wyszły idealne i sosik pyszny. Godne polecenia
zrobilam same pulpety i wyszly super
Muszę spróbować, na pewno będzie pyszne. A jak się robi przyprawę uniwersalną?
Are you sure to delete this comment ?