Składniki
Sos pomidorowy
- 600 g przecieru pomidorowego
- 20 g oliwy z oliwek
- 50-80 g cebuli
- 1 ząbka czosnku
- 1/2 łyżeczki soli, (świeżo mielonej)
- 1-2 szczypty pieprzu kolorowego, (świeżo mielonego)
Pulpety:
- olej, (do natłuszczenia Varomy)
- 1-2 szczypty pieprzu kolorowego, (świeżo mielonego)
- 1/2 łyżeczki soli, (świeżo mielonej)
- 2 jaja
- 400 g mięsa mielonego, (wołowe, wieprzowe, mix)
- 1 ząbka czosnku
- 12 gałązek Natki pietruszki, (tylko liście)
- 80 g mleka
- 40 g czerstwej bułki, (pokrojonej na cząstki)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
5. Do "Blokada naczynia miksującego" wkładamy czosnek, cebulę, oliwę i rozdrabniamy na ustawieniu 5 s / obr. 7. Następnie dusimy na ustawieniu 5 min. / 120 St. C / obr. 1.
6. Dodajemy przecier pomidorowy, sól i pieprz. Na pokrywie stawiamy przystawkę Varoma i gotujemy na ustawieniu 20 min. / Varoma / obr. 1.
1. Na pokrywie "Blokada naczynia miksującego" ustawiamy miseczkę, tarujemy wagę i odmierzamy bułkę i mleko. Łączymy składniki i odstawiamy do namoczenia.
2. Do "Blokada naczynia miksującego" wkładamy natkę pietruszki i czosnek, rozdrabniamy na ustawieniu 5 s / obr. 7. Zmiksowane składniki zgarniamy kopystką ze ścianek do wnętrza "Blokada naczynia miksującego" .
3. Dodajemy mięso, jaja, sól, pieprz i odciśnięte pieczywo bez pozostałego mleka. Mieszamy na ustawieniu 10 s / obr. 5. Przekładamy do osobnego naczynia.
4. Natłuszczamy oliwą górną i dolną część Varomy, dłońmi formujemy kuliste pulpeciki o średnicy ok. 4-5 cm i układamy na obu poziomach Varomy.
Sos pomidorowy:
Pulpety:
Porady
Pulpety najlepiej smakują na gorąco.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo smaczne, gdy zamienimy punkt 2 z 1 oraz dodamy przecier z kartonika albo pomidory krojone.
To ja w kwestii niedokończonego przepisu...
Co dalej od momentu punktu 4. "Natłuszczamy oliwą górną i dolną część Varomy, dłońmi formujemy kuliste pulpeciki o średnicy ok. 4-5 cm i układamy na obu poziomach Varomy"...
Powinna być informacja dotycząca dalszego postępowania...
I czy napewno 600 g przecieru pomidorowego??? Jeden słoiczek ma 210 gram, to trzy słoiki??? Może to chodzi o pomidory w puszce?!
Chętnie bym spróbowała dania, ale z dokończonego przepisu.
Żona i córka zachwycone daniem. Podawałem z makaronem spaghetti.Czesrstwą bułkę można zastąpić bułką tartą (ta sama waga) i wymieszać z podaną w przepisie ilością mleka.
maria.k.: jeśli użyjesz przecier (przetarte pomidory - passata) to 600g jest odpowiednią ilością. Jeśli używasz koncentrat pomidorowy, to shame on You ;]
Jakiś niedokończony przepis. Nie wiadomo ile ostatecznie gotować te pulpety. Uważam że 600 g przecieru pomidorowego to jakieś nieporozumienie. Przecież to ponad pół kilo. Myślę że 60 g jest realne, reszta wody. Wtedy nie bedzie za gęsty.
Witam, jestem początkującą kucharką i dziś robiłam powyższe pulpety iiiii sos wyszedł mi bardzo gęsty a nawet mi przywarł do pojemnika, zastanawiam się czy nie trzeba dolać trochę wody?? Prosze o pomoc...
Przepyszne. Szybkie przygotowanie. Tłuszcz z pulpetów pięknie się wytopił w Varomie. Na pewno nieraz powtórzę. Dodałam do mięska przyprawę do mięsa wieprzowego ( od serca), do sosu- paprykę ostrą i słodką, troszkę chilli. Mężowi bardzo smakowało.
Jeden z przepisów, który po przygotowaniu najbardziej smakował mojemu mężusiowi
Wykorzystałam ten przepis jako pierwszy na moim nowym Termomięxie, do pulpetów dodałam jeszcze cebulę, a do sosu kostkę rosołową, ale taką z mniejszą ilością soli. Dzieci wcinały, aż im się uszy trzęsły.
Smaczne. Do sosu dodaje jeszcze kostkę rosolowa