thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 21/03/15
zmieniono dnia: 21/03/15

Składniki

Sos pomidorowy

  • 600 g przecieru pomidorowego
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 50-80 g cebuli
  • 1 ząbka czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli, (świeżo mielonej)
  • 1-2 szczypty pieprzu kolorowego, (świeżo mielonego)

Pulpety:

  • olej, (do natłuszczenia Varomy)
  • 1-2 szczypty pieprzu kolorowego, (świeżo mielonego)
  • 1/2 łyżeczki soli, (świeżo mielonej)
  • 2 jaja
  • 400 g mięsa mielonego, (wołowe, wieprzowe, mix)
  • 1 ząbka czosnku
  • 12 gałązek Natki pietruszki, (tylko liście)
  • 80 g mleka
  • 40 g czerstwej bułki, (pokrojonej na cząstki)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sos pomidorowy:
  1. 5. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkładamy czosnek, cebulę, oliwę i rozdrabniamy na ustawieniu 5 s / obr. 7. Następnie dusimy na ustawieniu 5 min. / 120 St. C / obr. 1.

     

    6. Dodajemy przecier pomidorowy, sól i pieprz. Na pokrywie stawiamy przystawkę Varoma i gotujemy na ustawieniu 20 min. / Varoma / obr. 1.

  2. Pulpety:
  3. 1. Na pokrywie Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" ustawiamy miseczkę, tarujemy wagę i odmierzamy bułkę i mleko. Łączymy składniki i odstawiamy do namoczenia.

     

    2. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkładamy natkę pietruszki i czosnek, rozdrabniamy na ustawieniu s / obr. 7. Zmiksowane składniki zgarniamy kopystką ze ścianek do wnętrza Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .

     

    3. Dodajemy mięso, jaja, sól, pieprz i odciśnięte pieczywo bez pozostałego mleka. Mieszamy na ustawieniu 10 s / obr. 5. Przekładamy do osobnego naczynia.

     

    4. Natłuszczamy oliwą górną i dolną część Varomy, dłońmi formujemy kuliste pulpeciki o średnicy ok. 4-5 cm i układamy na obu poziomach Varomy.

     

     

Porady

Pulpety najlepiej smakują na gorąco.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pulpety w sosie pomidorowym

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 8, 2019 at 14:54

    Bardzo smaczne, gdy zamienimy punkt 2 z 1 oraz dodamy przecier z kartonika albo pomidory krojone.

  • grudnia 10, 2017 at 18:35

    To ja w kwestii niedokończonego przepisu...
    Co dalej od momentu punktu 4. "Natłuszczamy oliwą górną i dolną część Varomy, dłońmi formujemy kuliste pulpeciki o średnicy ok. 4-5 cm i układamy na obu poziomach Varomy"...
    Powinna być informacja dotycząca dalszego postępowania...
    I czy napewno 600 g przecieru pomidorowego??? Jeden słoiczek ma 210 gram, to trzy słoiki??? Może to chodzi o pomidory w puszce?!
    Chętnie bym spróbowała dania, ale z dokończonego przepisu.

  • listopada 12, 2017 at 16:35

    Żona i córka zachwycone daniem. Podawałem z makaronem spaghetti.Czesrstwą bułkę można zastąpić bułką tartą (ta sama waga) i wymieszać z podaną w przepisie ilością mleka.

  • listopada 12, 2017 at 16:09

    maria.k.: jeśli użyjesz przecier (przetarte pomidory - passata) to 600g jest odpowiednią ilością. Jeśli używasz koncentrat pomidorowy, to shame on You ;]

  • października 4, 2017 at 18:31

    Jakiś niedokończony przepis. Nie wiadomo ile ostatecznie gotować te pulpety. Uważam że 600 g przecieru pomidorowego to jakieś nieporozumienie. Przecież to ponad pół kilo. Myślę że 60 g jest realne, reszta wody. Wtedy nie bedzie za gęsty.

  • września 5, 2017 at 20:16

    Witam, jestem początkującą kucharką i dziś robiłam powyższe pulpety iiiii sos wyszedł mi bardzo gęsty a nawet mi przywarł do pojemnika, zastanawiam się czy nie trzeba dolać trochę wody?? Prosze o pomoc...

  • lipca 4, 2017 at 16:13
    5.0

    Przepyszne. Szybkie przygotowanie. Tłuszcz z pulpetów pięknie się wytopił w Varomie. Na pewno nieraz powtórzę. Dodałam do mięska przyprawę do mięsa wieprzowego ( od serca), do sosu- paprykę ostrą i słodką, troszkę chilli. Mężowi bardzo smakowało.

  • marca 19, 2017 at 15:34

    Jeden z przepisów, który po przygotowaniu najbardziej smakował mojemu mężusiowi tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 25, 2016 at 08:08
    5.0

    Wykorzystałam ten przepis jako pierwszy na moim nowym Termomięxie, do pulpetów dodałam jeszcze cebulę, a do sosu kostkę rosołową, ale taką z mniejszą ilością soli. Dzieci wcinały, aż im się uszy trzęsły.  tmrc_emoticons.)

  • maja 26, 2016 at 12:59
    5.0

    Smaczne. Do sosu dodaje jeszcze kostkę rosolowa