Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 2 kawałki suszone grzyby, 2 suszone grzyby
  • 2 śliwki suszone bez pestek, 1-2 suszone śliwki
  • oliwa z oliwek, przyprawy (sól, pieprz, przyprawa uniwersalna,papryka)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 gramów cebuli
  • 1000 gramów ziemniaki
  • 4 porcje polędwiczki wieprzowej, moga byc małe 4 sztuki lub dwie duże przekrojone na pół

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej polędwiczki wieprzowe w całości trzeba zamarynować  przyprawic wg uznania (czosnek, pieprz, sól, papryka, chilli, majeranek lub wyłacznie obtoczyć w mieszance soli i skruszonego zielonego pieprzu.) ponakłuwać wykałaczką , polać oliwą z oliwek, zamknąc szcelnie, włożyc do lodówki na min 12h

    Do naczynia włożyc cebulę, czosnek, koncetrat pomidorowy, grzyby, śliwki, wlac około 600ml wody (można wszystkie składniki zmiksowac czas.5 sek. obr.poz.7)

    Do koszyczka włożyc obrane ziemniaki  posypac solą i przyprawą uniwersalną

    Na varomie ukladamy po dwie małe polędwiczki /dwie na gorze /dwie na dole .

    Wszystko razem gotujemy czas ok.60 minut/Varoma/Mieszanie"Mieszanie"

    po uparowaniu ziemniaki i mięso są już gotowe do podania jednak ja ziemniaki wyjmuję po 30 minutach parowania i dodatkowo zapiekam w piekarniku z oliwą i majernakiem przez ok 10 minut 200c

    pozostałe skłądniki miksujemy czas. 30 sek/obr 7 (po zmiksowaniu mamy przepyszny sos, którym polewamy wyjete i pokrojone w plastry polędwiczki .

    Opcjonalnie zamiast ziemniaków do koszyczka można dac  ryż lub kaszę, ale wtedy wlewamy więcej wody (kasza i ryż wpijają wodę!!!)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Polędwiczki wieprzowe po karkonosku

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 18, 2020 at 20:54

    Przepis polecam dodałam jednak więcej wody 800ml i więcej grzybów i śliwki 3moze 4. grzyby namoczylam na noc.sos wyszedł świetny ciekawy grzybowy smak troszkę.złamany śliwką super

  • października 26, 2019 at 16:26

    Pyszny sosik i miękkie polędwiczki. Do sosu dałam pieczarki, śliwki świeże ale też dałam suszoną żurawine. Polecam też dać więcej wody ok 800ml!

  • października 25, 2017 at 22:44
    4.0

    Dzisiaj zrobiłam polędwiczki wg tego przepisu. Wyszła bardzo smaczna lecz niestety Thermomix mi się trochę przypalił. Wlalam równo 600 ml wody do sosu. Gotowałam 50 min bo miałam mniej mięsa. W międzyczasie jeszcze dolałam wody (po 35 min).... strach pomyśleć co by się ze sprzętem stało gdybym nie dolała.... odejmuje gwiazdkę za ta zbyt mała ilość wody... jedzonko bardzo smaczne. Dziękuje za przepis

  • kwietnia 15, 2017 at 16:14

    uwielbiam karkówkę po karkonosku, wypróbuję i wersję z polędwiczkami tmrc_emoticons.)

  • października 16, 2016 at 14:23

    Przetestowane tmrc_emoticons.) przepis wlasciwie do wykorzystania z wiekszoscia mięs, bo sos rewelacyjny !

  • lipca 3, 2016 at 22:53
    5.0

    Bardzo smaczne, soczyste polędwiczki i pyszny sosik.Ja zrobiłam tylko 2 polędwiczki w dolnej części przystawki varoma a po pół godzinie dołożyłam górną część varomy z warzywami : kalafior, brokuł, marchewka i miałam cały obiad.

  • czerwca 9, 2016 at 21:43

    Czy te polędwiczki parowane w całości w tej grubej części nie są surowe albo wysuszone w tej cienkiej ?

  • kwietnia 8, 2016 at 23:27
    5.0

    oPolędwiczki, podobnie jak karkówka, po karkonosku, są godne polecenia. Wiadomo, że polędwiczki, to wersja light. Obie wersje przepyszne. Można podawać np. z pyzami drożdżowymi i czerwoną kapustą

  • stycznia 9, 2016 at 17:42
    5.0

    Tak jak karkówka, ale polenwiczki są chudsze. Dodaję do ulubionych. Cooking 10 

  • listopada 17, 2015 at 20:30
    5.0

    Bardzo smaczny obiadek tmrc_emoticons.;) Polędwiczki soczyste, dogotowane, a ten sos... dodaje smaku i stylu tmrc_emoticons.;)

Are you sure to delete this comment ?