- TM 31
Składniki
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- sól
- 2 łyżki octu jabłkowego (lub 2 łyżeczki octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny)
- 1 kieliszek alkoholu np. whisky lub wódki
- 1 łyżka oliwy
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 4 łodyżki świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Pierś kurczaka opłukać, osuszyć i oczyścić z błonek, włókien i kostek.
2. Położyć ją w głębokim talerzu, posypać solą, pieprzem, polać winem i oliwą, dodać listek, ziele i tymianek.
3. Pierś w marynacie i odstawić na minimum 10 minut, maksymalnie na godzinę.
4. Przełożyć pierś razem z całą marynatą do Varomy, do naczynia wlać 500 ml wody, nałożyć Varomę
5. Gotować- czas 15min/"Mieszanie" / temp. Varoma
Porady
Pierś jest bardzo soczysta, pasuje do obiadu (można podawać z ryżem itp), dom sałatek, lub jako przekąske
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
przepyszne robiłam tylko bez alkoholu
Super mięsko! Myślałam że tak mało składników taki prosty to nic specjalnego a tu takie soczyste pyszne i zdrowe! Do tego razem na parze warzywa można ugotować i cały obiadek! Tylko warzywa dłużej gotować 😉
Bardzo prosty i dobry przepis, dla odchudzających się jak znalazł . Mięsko jest soczyste dzięki marynacie w alkoholu. Można dodać w zamian (za listki, ziele i tymianek) jakiejś innej ulubionej przyprawki czy czosnku. Polecam