Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
550
g
Poziom
Łatwy
Składniki
Pierś kurczaka z mozzarellą i groszkiem cukrowym
- 550 g pierś z kurczaka, bez kości, 2 piersi z kurczaka
- 20 g oliwa z oliwek
- 2 szczypty sól
- 1 szczypty pieprz, mielony
- 84 g suszone pomidory
- 120 g ser mozzarella
- 130 g kasza gryczana, prażona
- 1 łyżeczki czosnek, mielony
- 1 łyżeczki papryka słodka, mielona
- 400 g groszek cukrowy, lub fasolka szparagowa
- 25 g natka pietruszki, świeża
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Groszek cukrowy odkroić końce i włożyć do dolnej cześć waromy
- DO naczynia dodać 20 g oliwa z oliwek
- 2 szczypty sól
- 1 szczypty pieprz, mielony
- 84 g suszone pomidory
- 1 łyżeczki czosnek, mielony
- 1 łyżeczki papryka słodka, mielona
- 25 g natka pietruszki, świeża
- "Miksowanie" 10s / 10 oborty
- mięso oczyścić, z dwóch piersi zrobic 4 kawałki mięsa, ponacinać tak aby zrobić kieszonki na marynatę
- mięso ułożyć na górnej części waromy, kieszonki uzupełnić calością marynaty z naczynia miskującego
- na kurczaka położyć ser mozzarella
- Naczynie miksujące opukać wodą , nie musi być idealnie czyste
Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody, posolić 1 łyzeczką wody - Do koszyczka wrzuć 120 g kaszy
- na pokrywkę nałożyć varomę, niższe naczynie z groszkiem, na nie kurczaka, i przykrywkę varomy
- Gotować 20 minut , varoma,"Mieszanie" obroty na 1"Blokada naczynia miksującego"
- Po 20 minutach sprawdzić czy kurczak jest gotowy, jeśli wyjąć koszyczek z kaszą, ustawić na dodatkowe 10 minut varoma, obroty na 1
Przygotowanie
Marynata
Przygotowanie piersi
Gotowanie
Porady
zamiast groszku cukrowego moża użyć fasolki szparagowej
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo dobre i szybkie danie. Pierś tak przyrządzona przepyszna.