- TM 5
Składniki
POLĘDWICA W SOSIE MUSZTARDOWYM:
- 450 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w 1 cm plastry
- sól, do przyprawienia mięsa
- pieprz czarny, mielony, do przyprawienia mięsa
- 100 g pieczarek, pokrojonych w 0,5-1 cm plastry
- 75 g białego wermutu lub wina Madera
- 100 g mleka
- 60 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbki czosnku, opcjonalnie
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej, z całymi ziarnami gorczycy
- 1-2 łyżeczki ostrej musztardy
- 0,5 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM lub 0,5 kostki bulionu drobiowego
- 2 łyżki śmietanki UHT, 18%
- 2-3 łyżeczki mąki pszennej
- natka pietruszki do przybrania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Plastry polędwicy oprószyć solą i pieprzem, odstawić na min. 1 godz. w chłodne miejsce.
W koszyczku układać na przemian plastry polędwicy i pieczarek (ważne, aby kawałki mięsa były oddzielone plastrami pieczarek).
Do naczynia miksującego wlać wermut, mleko, dodać cebulę, czosnek, musztardę francuską, musztardę ostrą i bulion. Włożyć koszyczek, gotować 30min/100'C/obr.3. Koszyczek z mięsem i pieczarkami wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce.
Do naczynia miksującego wlać śmietankę, dodać mąkę, podgrzać 3min/80'C/obr4.
Mięso przełożyć na talerz, polać sosem i przybrać natką pietruszki. Podawać na ciepło.
Porady
Plastry polędwicy przed gotowaniem można delikatnie rozbić.
W razie potrzeby wydłużyć czas gotowania mięsa.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Polecam przepis. Wypóbowane i na stale wejdzie do naszego jadłospisu. Jedynie radze drobniej pokroic cebulę bo przy założeniu koszyka i kroku "3" cebula tłukła sie w naczyniu zawadzając o koszyczek.
Sos pyszny, dodałam trochę wody do sosu i było w porządku, pozdrawiam.
Witam. zapomnieliscie w przepisie o wodzie. Sos gęsty jak serek almete puszysty, raczej do smarowania. w smaku ok.
Sos troszkę za gesty, ale przepyszny, mieso wyszło mi twarde, musze powtórzyc i wydłużyc czas gotowania plus więcej płynu do sosu.
Ogolnie przepis fajny.
Bardzo dobry przepis. Ja zamiast polędwicy zrobiłam schab i gotowałam o 15 min dłużej. Do sosu dodałam troche wody.
Miesko i sos wszystkim smakowało 😊
Mniej mąki do sos a tak to pychota
Czy robił ktoś bez wina??
Bardzo dobre Polecam
pyszny, zrobiłam z cin cin cytrynowym i musztarda delikatesowa.
zrobiłam zachęcona komentarzami - niestety, i sos, i mięso fatalne. Nie polecam.
Are you sure to delete this comment ?