Składniki
Gołąbki
- 400 g kapusty
- 300 g mięsa
- 250 g ryżu
- 2 jajka
- 150 g cebuli
- soli
- pieprz
- czosnek
- majeranek
- przecier pomidorowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wsypać ryż do koszyczka i włożyć do naczynia,nalać wżątku tak,aby ryż był w połowie zanurzony i gotować 15 min/100 C /obr 1
Cebulę,jajka i mięso rozdrobnić na masę,ok 20 sek/obr 9.wyjąć z naczynia
Posiekać kapustę pomagając kopystką 5 sek/obr 4
Połączyć wszystkie składniki,dodać przyprawy i ulepić "oszukane gołąbki"
Ułożyć na Varomie,do naczynia wlać wrzącą wodę,dodać 1/2 kostki rosołowej i parować 20 min/obr1/.temp Varoma
Do wywaru można dodać 1 łyżke mąki,1 łyżke śmietany i 1 łyżkę koncentratu.Ustawić 4 min/100 C/obr 4 i mamy sos do gołąbków.
Gołąbków
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Hej.Gołąbki po Poznańsku - pod taką nazwą znamy to danie. Jakby kto pytał, na te proporcje to bym dał z jedną marchewkę do zmiksowania razem z kapustą. Poza tym ryż bym gotował na parze, czyli zmoczyć go wodą i gotować 250g - wrzącej wody 15 minut Varoma obroty 1. Czosnku według uznania (minimum 1-2 ząbki) sól i pieprz do smaku ( po około pół płaskiej łyżeczki) zamiast majeranku (łyżeczka czubata na tą ilość mięsa) dałbym sos sojowy kilka kropli ok 3-5. A mięso... Rzeczywiście zbyt zmielone - proponowałbym osobno szatkować cebulę i osobno mielić mięso i dopiero wtedy połączyć cebulę mięso z jajami. Zastanawiam się czy można by z kapustą wymieszać na wstecznych obrotach...
Może ktoś spróbuje?
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Jedzenie dobre jedyna uwaga za bardzo zmiksowane mięso i szkoda ,ze brak dokładnych danych dot pieprzu ,soli , czosnku nie wiadomo ile dodac tych przypraw ,ale dobre jedzonko
Bardzo dziękuję za przepis ,ktory wykorzystam w najbliższym czasie Pozdrawiam serdecznie.
Are you sure to delete this comment ?