Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11
Składniki
- Ciasto naleśnikowe:
- 1 jajko
- 30 g oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- 250 g mąki pszennej, or wody, mineralnej, niegazowanej
- 100 g mleka
- Farsz szpinakowy:
- 50 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 500 g liści mrożonego szpinaku, lekko rozmrożonego
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu białego
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 40 g śmietany 18%, UHT
- 60 g orzeszków piniowych
- 100 g sera owczego, pokrojonego w kostkę
- Farsz meksykański:
- 100 g cebuli, przekrojonej na połówki
- 0,5 papryczki chilli, bez pestek
- 30 g oleju
- 400 g mielonej wołowiny
- 700 g krojonych pomidorów, z puszki
- 2 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka cukru
- kilka kropli Tabasco
- 140 g kukurydzy, z puszki
- 120 g fasoli Kidney czerwonej, z puszki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Naleśniki: Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wymieszać 30s/obr. 4, przelać do innego naczynia.
- Przygotować wybrany farsz. Farsz szpinakowy:
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5.
- Dodać oliwę, dusić 3 min/Varoma/obr. 1.
- Dodać odciśnięty z wody szpinak, przyprawy i śmietanę, gotować 8 min/100°C/ "Obroty wsteczne" /obr. 1.
- W tym czasie na suchej patelni uprażyć orzeszki piniowe.
- Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju usmażyć cztery naleśniki na złoty kolor, na każdym rozłożyć porcję szpinaku, posypać orzeszkami piniowymi i owczym serem, zwinąć i podawać. Farsz meksykański:
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i papryczkę chilli, rozdrobnić 4 s/obr. 5.
- Dodać olej, dusić 3 min/Varoma/obr. 1.
- Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem kukurydzy i fasoli, gotować 10 min/100°C/ "Obroty wsteczne" /obr. 1.
- Dodać kukurydzę i fasolę, gotować 5 min/100°C/ "Obroty wsteczne" /obr. 2.
- Usmażyć naleśniki jak wyżej, wypełnić farszem mięsnym, zwinąć i podawać.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Zrobiłam sos meksykański z tego przepisu i zawiodłam się, bo wyszedł za rzadki. Zdecydowanie nie nadawał się do naleśników. Musiałam go odparowywać w rondelku, żeby zgęstniał