thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 16/08/17

Składniki

  • 150 g orzeszków ziemnych, prażonych
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 4 ziarna pieprzu czerwonego
  • 2 goździki
  • 500 g pomidorów, przekrojonych na połówki
  • 150 g cebuli, przeciętej na połówki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 papryki chilli chipotle, średnio ostre
  • 1 łyżka epazote, suszonego, (zioło meksykańskie, opcjonalnie)
  • 200 g wody
  • 30 g oleju
  • 2 - 3 kostki bulionu drobiowego, lub 2 łyżeczki koncentratu wykonanego w TM
  • 1000 g piersi kurczaka, lub mięsa z innej części kurczaka, pokrojonych w kostkę
  • 500 g ryżu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy, kminek, ziarna pieprzu i goździki, podgrzać 8min/Varoma/obr.Mieszanie"Mieszanie" .
    2. Dodać pomidory, cebulę, czosnek, chilli, epazote (opcjonalnie) i wodę, zmiksować 30s/obr.10.
    3. Dodać olej, bulion i piersi kurczaka, gotować 30min/100°C/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. Mieszanie"Mieszanie" . W tym czasie ugotować ryż w garnku zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
    4. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do innego naczynia. Kawałki kurczaka przełożyć z powrotem do naczynia miksującego, rozdrobnić 2s/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 4, dodać do sosu, dobrze wymieszać, podawać z ryżem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kurczak z sosem „San Fernando”

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 26, 2022 at 14:46

    15 min taki czas podano jako czas przygotowania. A samo gotowanie kurczaka wynosi 30 min. Uważam że całkowity czas przygotowania powinien być podany ok. 50 min.
    Ale warto było poczekać dłużej. Prawa wyszła superLove

  • lipca 16, 2018 at 23:44
    1.0

    Niestety nie polecam. Szkoda, bo uwielbiam potrawy z orzeszkami ziemnymi, ale to było ponad moje siły. Dzieci podłubały i zostawiły. Mąż zjadł z grzeczności (albo ze skąpstwa Big Smile), ja nie miałam tyle samozaparcia. Największym beneficjentem obiadu była za to nasza psina. Bez krępacji spałaszowała wszystko, mało brakowało a byłaby i miskę przy tym zjadła Big Smile

  • sierpnia 16, 2017 at 17:17
    5.0

    Smaczny kurczak w oryginalnej odsłonie. Bardzo dobry sos - świetna alternatywa dla sosów na bazie śmietany, które u nas odpadają z uwagi na bezlaktozowe dzieci tmrc_emoticons.) Nie miksowałam kurczaka, nie dodałam epazote a zamiast świeżej chilli użyłam suszonej, w całości, z której usunęłam ziarna.

  • stycznia 18, 2017 at 11:32
    5.0

    Robiłam już kilka razy i zawsze wychodzi bardzo dobre. Ja również nie miksuję kurczaka oraz nie dodaję ani papryczek chilli ani epazote.

  • maja 15, 2016 at 13:23
    5.0

    Super danie, bardzo smaczne

  • maja 24, 2015 at 13:35
    5.0

    Przyrządzałam to danie już kilkukrotnie. Bardzo nam smakuje. Ja nie miksuję kurczaka na koniec - wg mnie nie ma takiej potrzeby. Polecam, bo to ciekawa odmiana od standardowych polskich smaków.

  • kwietnia 9, 2014 at 15:18

    Proszę pominąć krok, w którym wyławia się kawałki kurczaka.

    Pozdrawiam Mixi

  • marca 26, 2014 at 20:19

    Prosze o wyjaśnienie - kurczaka po ugotowaniu w pomidorach, bulionie i całej reszcie wydłubujemy z tego sosu i miksujemy na wstecznych obrotach..??