Składniki
- sól,pieprz
- 4 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 20 g oleju
- 35 g Masla
- 100 g sera Lazur błękitnego
- 150 g smietanki 24%
- 400 g szpinak mrożony
- 600 g piersi kurczaka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rozmrozic szpinak, odsaczyc z nadmiaru wody, kurczaka pokroic w kostke ok 2cm.
Obrac cebule, umiescic w "Blokada naczynia miksującego" dodac 20 g oleju, posiekac obr 5 ok 6s. Cebule zeskrobac ze scianek naczynia miksujacego za pomoca kopystki. Delikatnie zeszklic temp Varoma, "Obroty wsteczne" "Mieszanie" , czas 2min.
Do cebuli w "Blokada naczynia miksującego" dodac pokrojonego kurczaka. Temp Varoma, "Obroty wsteczne" "Mieszanie" , czas ok 4 min.
Kurczaka przelozyc do czystego naczynia. W "Blokada naczynia miksującego" zmiksowac czosnek obr 5, czas 5s, dodac maslo. Poddusic czas 2min, temp Varoma, obr 0,5 "Obroty wsteczne" .
Do "Blokada naczynia miksującego" wraz z czosnkiem dodac odcisniety szpinak, smietane oraz ser. Dusi razem ok 3 min, temp 110, obr 0,5 "Obroty wsteczne"
Do szpinaku dodac sol, pieprz oraz podduszonego z cebula kurczaka. (jesli z kurczaka wycieknie duzo plynu to lekko odsaczyc). Gotowac razem 8 min, temp 95, obr 0,5 "Obroty wsteczne"
Przelozyc do naczynia, podawac z ryzem lub makaronem.
Porady
Jesli sos bedzie zbyt zadki, pod koniec gotowania mozna dodac i mala lyzeczke maki pszennej lub skrobi ziemniaczanej rozrobionej w niewielkiej ilosci mleka.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Nie mój smak jednak,
mimo że lubie i szpinak i kurczaka i ten ser to jednak danie nie spełniło moich oczekiwań.
Od kiedy piszemy "zadki", słownik ortograficzny sie kłania.
Are you sure to delete this comment ?