thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • sól,pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 20 g oleju
  • 35 g Masla
  • 100 g sera Lazur błękitnego
  • 150 g smietanki 24%
  • 400 g szpinak mrożony
  • 600 g piersi kurczaka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Rozmrozic szpinak, odsaczyc z nadmiaru wody, kurczaka pokroic w kostke ok 2cm. 

     

  2. Obrac cebule, umiescic w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodac 20 g oleju, posiekac obr 5 ok 6s. Cebule zeskrobac ze scianek naczynia miksujacego za pomoca kopystki. Delikatnie zeszklic temp Varoma, Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"  Mieszanie"Mieszanie" , czas 2min.

     

  3. Do cebuli w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodac pokrojonego kurczaka. Temp Varoma, Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" Mieszanie"Mieszanie" , czas ok 4 min.

     

  4. Kurczaka przelozyc do czystego naczynia. W Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" zmiksowac czosnek obr 5, czas 5s, dodac maslo. Poddusic czas 2min, temp Varoma, obr 0,5 Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" .  

     

  5. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wraz z czosnkiem dodac odcisniety szpinak, smietane oraz ser. Dusi razem ok 3 min, temp 110, obr 0,5 Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"

     

  6. Do szpinaku dodac sol, pieprz oraz podduszonego z cebula kurczaka. (jesli z kurczaka wycieknie duzo plynu to lekko odsaczyc). Gotowac razem 8 min, temp 95, obr 0,5 Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"

     

  7. Przelozyc do naczynia, podawac z ryzem lub makaronem.

Porady

Jesli sos bedzie zbyt zadki, pod koniec gotowania mozna dodac i mala lyzeczke maki pszennej lub skrobi ziemniaczanej rozrobionej w niewielkiej ilosci mleka.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kurczak w sosie szpinakowym z serem plesniowym

Wydrukuj:

Komentarze