Składniki
Ciasto
- 0,5 płaskiej łyżeczki SODY
- 3 jaja całe
- 250 g mrożonych malin, moga tez byc wisnie lub inne owoce
- 50 g oleju
- 60 g kako
- 120 g maślanki lub kefiru
- 100 g gorzkiej czekolady 70%-towej
- 140 g wody
- 190 g cukru
- 300 g mąka pszenna
- 250 g masła
- 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Czekolade umiecic w "Blokada naczynia miksującego" rozdrobnic 5s/obr 6
Do "Blokada naczynia miksującego" wraz z czekolada dodac pokrojone w kostke maslo, wode oraz cukier. Roztopic 5min/temp 60/obr 1. Pod koniec mieszanie mozemy zwiekszyc obroty do 3 aby masa byla bardziej gladka i jednolita. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia.
W oddzielnym naczyniu mieszamy jajka z olejem i kefirem. Dokladnie mieszamy i odstawiamy na bok.
Do duzej miski wsypujemy make, kakao, proszek do pieczenia oraz sode. Mieszamy delikatnie rozga aby wszystkie skladniki dobrze sie polaczyly.
Do miski z maka dodajemy mieszanine z jaj, oleju i maslanki wszystko mieszamy delikatnie przy pomocy rozgi. kiedy skladniki sie juz dobrze polacza dodajemy roztopiona czekolade. Dodajemy aromat waniliowy i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Nie za dlugo.
Ciasto wylewamy na blache o rozmiarach 20x30cm wylozona papierem do pieczenia. Na wierzchu rozkladamy mrozone maliny.
Ciasto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
zibiking: Polecam trzymac sie przepisu jesli piecze Pani to ciasto pierwszy raz, u mnie sie nie kruszy. Nie kazdy lubi gorzka czekolade, to ciasto czekoladowe z malinami a nie malinowe
Ciasto pyszne, nasz ulubiony czekoladowiec.
Potwierdzam, ciasto pyszne!!! Wszyscy zachwyceni : Mocno czekoladowe i wilgotne. Polecam!!
pieklam wczoraj.dalam 15 g kakao mniej(i tak bylo dla mnie za duzo)i cukru dalam troche mniej,ciasto wyszlo ok,kruszy sie przy jedzeniu malin praktycznie nie czuc(a dalam na wierzch naprawde sporo) dla mnie takie sobie ,szalu nie ma
Bardzo dobre i bardzo słodkie ,z polewą czekoladową i wiśniami,wręcz deserowe niestety przy mieszaniu widelcem,wyszły grudki,więc wlałam wszystko do TM i mieszałam z motylkiem na obr 3-4.
Pycha
A MI WYSZEDŁ ZAKALEC, ALE SPRÓBUJĘ JESZCZE RAZ. NAWET JAKO ZAKALEC CIASTO DOBRE W SMAKU
Ciasteczko przepyszne
FAJNY PRZEPIS NA BAZĘ. MYŚLĘ, ŻE WSZYSTKIE MIĘKKIE OWOCE BĘDĄ PASOWAĆ. DZISIAJ JAGODY I TRUSKAWKI. A ZA CHWILE PORZECZKI I AGREST. PYTANIE? JAK DŁUGO PIEC ŚWIEŻE OWOCE.MOŻE PRÓBOWAŁAŚ? J
Piekę trzeci raz. Rodzinie smakuje. Ale dzisiaj dodam trochę jagód. Pozrawiam. J
Are you sure to delete this comment ?