thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 0,5 płaskiej łyżeczki SODY
  • 3 jaja całe
  • 250 g mrożonych malin, moga tez byc wisnie lub inne owoce
  • 50 g oleju
  • 60 g kako
  • 120 g maślanki lub kefiru
  • 100 g gorzkiej czekolady 70%-towej
  • 140 g wody
  • 190 g cukru
  • 300 g mąka pszenna
  • 250 g masła
  • 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Czekolade umiecic w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" rozdrobnic 5s/obr 6

     

  2. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wraz z czekolada dodac pokrojone w kostke maslo, wode oraz cukier. Roztopic 5min/temp 60/obr 1. Pod koniec mieszanie mozemy zwiekszyc obroty do 3 aby masa byla bardziej gladka i jednolita. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia.

     

  3. W oddzielnym naczyniu mieszamy jajka z olejem i kefirem. Dokladnie mieszamy i odstawiamy na bok.

     

  4. Do duzej miski wsypujemy make, kakao, proszek do pieczenia oraz sode. Mieszamy delikatnie rozga aby wszystkie skladniki dobrze sie polaczyly.

     

  5. Do miski z maka dodajemy mieszanine z jaj, oleju i maslanki wszystko mieszamy delikatnie przy pomocy rozgi. kiedy skladniki sie juz dobrze polacza dodajemy roztopiona czekolade. Dodajemy aromat waniliowy i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Nie za dlugo.

     

  6. Ciasto wylewamy na blache o rozmiarach 20x30cm wylozona papierem do pieczenia. Na wierzchu rozkladamy mrozone maliny. 

     

  7. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175 st. C piekarnika i pieczemy ok 45 min lub do suchego patyczka. Po 30 min mozemy zmniejszyc temperature do 160 st C.

     

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto mooocno czekoladowe z malinami

Wydrukuj:

Komentarze