thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
2 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Kurczak słodko-kwaśny

  • 1 kawałki ząbek czosnku
  • 80 gramy cebula
  • 70 gramy czerwona papryka
  • 70 gramy zielona papryka
  • 70 gramy żółta papryka
  • 250 gramy pierś z kurczaka
  • 30 gramy sos sojowy
  • 30 gramy miodu
  • 20 gramy olej rzepakowy
  • 3 plastry ananasa, świeżego, (lub z puszki)
  • 100 gramy woda
  • 30 gramy sok z cytryny, świeżo wyciśnięty
  • 60 gramy ketchup
  • 5 gramy maka ziemniaczana

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. W osobnym naczyniu wymieszaj miód z sosem sojowym. Dodaj 250g piersi z kurczaka. Wymieszaj. Do lodówki na 1h

  2. Do naczynia wrzuc czosnek i cebulę pokrojoną w ćwiartkiMiksowanie"Miksowanie" (5 obr., 3sek

  3. Zgarnij kopystką rozdrobnioną cebulę i czosnek na dno naczynia.

  4. Dodaj olej Mieszanie"Mieszanie" Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Podgrzewanie"Podgrzewanie" (2min/120st)

  5. Dodaj kurczaka Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" Podgrzewanie"Podgrzewanie" 120st, 6min, 0.5obr

  6. Paprykę pokrój w paski i dodaj do naczynia 120st, 5min, 0.5obr

  7. Na naczyniu ustaw miseczkę i dodaj do niej wodę (100g), 5g mąki ziemniaczanej, 30g soku z cytryny i 60g keczupu. Wymieszaj

  8. Dodaj do naczynia Podgrzewanie"Podgrzewanie" Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" (5min, 120st, 0.5obr)

Porady

Podawać z ryżem

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kurczak słodko-kwaśny

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?