Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

sos

  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g śmietana
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty przypawa do kurczaka curry
  • 500 g Fileta z kurczaka, pokrojonego na kawałki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 150 g cebuli
  • 40 g czosnku
  • 20 g świeżego imbiru
  • 40 g oleju

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Chicken curry
  1.  

    Olej podgrzać 1 min/100°C/obr. 1.

    Do rozgrzanego oleju dodać imbir, czosnek, cebulę, paprykę oraz świeżą kolendrę. poddusić 3 min/100°C/obr. 7-8 przez 15 sec. następnie ustawić obr. 1.

    Następnie dodać diwe łyżeczki przyprawy do kurczaka curry- wymieszać 3 min/100°C/obr. 1.

    Dodaj pokrojone mięso kurczaka, koncentrat pomidorowy oraz śmietanę i gotuj 20 min/100°C/obr. 1

     

    Podawać na ciepło z ryżem

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kurczak CURRY

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 29, 2020 at 01:25
    1.0

    Mieszkam w UK od ponad 10 lat. Curry jem tak raz dwa razy w tygodniu. Ostatnio zakupiliśmy TMixa i od kilku dni dzień w dzień go testujemy (nawet lody waniliowe zrobiłem, algida itp mogą się schować!! ). Po kilku dość prostych ale jak że smacznych daniach postanowiłem przygotować curry, które już nie jednokrotnie przygotowywałem w tradycyjny sposob. Jako że z reguły trzymam się przepisów dość ściśle, gdzie przy TMixsie jest dość wskazane żeby wszystko fajnie wyszlo, kolejność produktów itp. No i zaczynam... Czytam składnik, trochę mnie zatrzasło jak o tej śmietanie czytałem ale cóż trudno tak pisz tak będzie, idę, kupuje, przygotowuje na stole w miseczkach (jak cholerny Okrasa czy inny Pascal) i co zauważam ... Inna kolejność ... Ech no ch...j trudno dam radę ... imbir 20g jest, czosnek 40 g... slodki Jezu prawie cała główka po obraniu, ok niebyła to największa główka czosnku na świecie ale wampira już by szarpnęło o podłogę !! Czytam dalej ... I pytam się siebie jak mam wsypać 2 łyżeczki zmielonej "świeżej " kolendry ?? Jeb*ć wrzuciłem gars poszatkowanej świeżej. Bla bla bla 20min później ... Podano do stołu!
    Dobra... Potrawa jest, ale nie mylic ja z "Dobrą potrawa". Do Curry jakiego kolwiek to się ma ni jak. Ta Śmietana chyba zabiła to wszystko, wszystko jakieś takie... Nie tak !! Ech cóż zjedlismy, żyjemy ale nawet moja 6 letnia córka się pytała co "to" było choć potrafi odróżnić Korme od Tikka Masala czy Rogan Josh po samym zapachu .... Ech.. trzeba iść dalej Amen

  • stycznia 16, 2020 at 12:20
    5.0

    Robię już chyba 20ty raz. Przepychota!!!

  • lutego 11, 2018 at 14:48

    Rewelacyjny przepis! Mojemu synlowi bardzo smakowlao.
    Polecam!

  • stycznia 10, 2018 at 07:01
    5.0

    Obłędny!
    Zmodyfikowałam nieco przepis i zamiast śmietany dałam mleczko kokosowe, bo długo stało i chciałam je wykorzystać. Pod koniec gotowania dodałam dwie papryki pokrojone w paski.
    Myślę, że bez moich zmian byłoby pyszne.

  • listopada 5, 2017 at 17:01
    5.0

    Pyszny kurczak, ja dodalam jeszcze marchewke i mrozony groszek (to, co mialam pod reka) tak dla urozmaicenia tmrc_emoticons.) dodatkowo smietane mozna zastapic mlekiem kokosowym tmrc_emoticons.)

  • września 6, 2016 at 23:26
    5.0

    Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu przepis. Zrobilam go dzisiaj i calej Rodzince bardzo smakował tmrc_emoticons.)

  • lutego 3, 2016 at 11:29
    5.0

    Super polecam 

Are you sure to delete this comment ?