- TM 31
Składniki
- Farsz:
- 50 g marchewki
- 100 g cebuli
- 150 g ogórków, kiszonego
- sól i pieprz do smaku
- Klopsy i dodatki:
- 300 g wołowiny, pokrojonej na kawałki
- ¼ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu
- 1000 g wody
- 1 kostka bulionu wołowego
- 150 g ryżu
- 1 brokuł
- Sos:
- 100 g wywaru z gotowania
- 50 g czerwonego wytrawnego wina
- 50 g musztardy, sarepskiej
- 20 g mąki pszennej
- 60 ggęstej kwaśnej śmietany 22%
- sól i pieprz do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć składniki na farsz, zmiksować 3 s/obr. 5, przełożyć do koszyczka i odstawić do osiąknięcia. 2. Do naczynia miksującego włożyć wołowinę, rozdrobnić 15 s/obr. 7, uformować osiem płaskich kotletów, na każdym położyć odciśnięty farsz i uformować klopsiki, umieścić na górnej części przystawki Varoma. 3. Na dolnej części przystawki ułożyć różyczki brokułu. 4. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać kostkę bulionową zamknąć naczynie, nałożyć Varomę, gotować 15 min/Varoma/obr. 2, odstawić Varomę, otworzyć naczynie miksujące. 5. Do koszyczka włożyć ryż i przepłukać go pod bieżącą wodą, włożyć do naczynia, nałożyć Varomę, gotować 25 min/Varoma/obr. 2. 6. Varomę i koszyczek odstawić w ciepłe miejsce, opróżnić naczynie miksujące, zachowując wywar. Sos: 1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na sos, gotować 3 min/100C/obr. 2, zmiksować 20 s/obr. 7, ewentualnie doprawić do smaku. 2. Otrzymanym sosem polać klopsy. Informacja: Sos ma bardzo charakterystyczny smak. Klopsy można również podać z sosem pieczarkowym (przepis w książce „Dobre gotowanie” str. 57).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Komentarze
Wyszło niedobre. Sos okropny.
Alu, klopsiki wychodzą z każdego mięska, polecam
Ciekawo czy wyjdą z mięsa wieprzowego.
Bardzo ciekawe danie, choc klopsy z wolowinki dusilabym na Varomie nieco dluzej jakie 15 min i do sosu mniej musztardy dala. Ja danie zrobilam ryzem, wyszlo pysznie.
Bardzo dobre ja co prawda zrobiłam do nich sos grzybowy z mrożonych maślaków ale danie wyszlo super
Pycha, zròb Grazynko. Ja robie takie albo z mozzarella (ale juz w sosie pomidorowym), albo z jajkiem , w sosie musztardowym , ale musze Ci podpowiedziec, ze te sa naprawde pyszne Zròb
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Ciekawy przepis napewno wypróbuję
Zrobiłam klopsiki, tylko że z mięsa drobiowego, wyszły pyszne, polecam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Are you sure to delete this comment ?