Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
18 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

klopsiki

  • 1 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczki przyprawy uniwersalnej z TM.
  • 1/2 łyżeczki pieprz biały
  • 1 łyżeczek soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 gramów ryżu, ugotowanego wcześniej
  • 100 gramów cebuli
  • 400 gramów polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżki tymianek, świeży

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Klopsiki na parze
  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobić 3s/obr5, kopystką zgarnąć składniki ze ścianek i ponownie rozdrobić.
    Mięso pokroić na kawałki, włożyć do naczynia miksujacego, rozdobnić 5s/obr6.
    Dodać pozostałe składniki i wymieszać 20s/obr3.


    Wilgotnymi dłńnmi uformować klopsiki, ustawić na Varomie.


    Wlać wodę do naczynia miksujacego, gotować 30min/Varoma/obr1


     

  2. Ja uformowane klopsiki ułożyła na foli aluminiowej i nią przykryłam. Dzięki temu powstał pyszny sosik który po zagęszczeniu mąką ryżową świetnie pasował do klopsików

Porady

[[wysiwyg_imageupload:2117:]]

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Klopsiki wieprzowe z ryżem na parze

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 1, 2014 at 22:08

    Haneczko ryż ugotowany wcześniej (zimny) dodajesz do zmielonego surowego mięsa i do tego musztardę i majonez.  Może się to wydawać dziwne, zwłaszcza majonez który kojarzymy z sałatkami na zimno ale tutaj dobrze się komponuje, dodaje smaku i również poprawia kleistość masy. Faktycznie można porównać klopsiki do gołąbków bez kapusty tmrc_emoticons.-) . Powodzenia i smacznego. tmrc_emoticons.-)

  • maja 1, 2014 at 21:56

    Do klopsików moje dziecko lubi surówkę:  marchewka z jabłkiem ja natomiast polecam marchewkę z pomarańczą (ćwiarteczkę pomarańczy obrać z białej błonki drobno pokroić i dodać do utartej, rozdrobnionej marchewki i olej)  daje ciekawszy smak . Polecam. tmrc_emoticons.-)

  • kwietnia 28, 2014 at 12:27

    Na fotografi ryż jest w klopsikach tmrc_emoticons.) Szarlotko z jaką surówką podajesz klopsiki ? Pozdrawiam Party

  • kwietnia 28, 2014 at 10:59

    Ja zrozumiałam, że ten ryż ugotowany wcześniej wyrabiamy razem z mięsem i mamy takie "gołe" gołąbki tmrc_emoticons.) Gdyby w naczyniu, w czasie parowania klopsów gotować kapustę to byłoby danie "gołąbki inaczej" tmrc_emoticons.) Muszę wypróbować. 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • kwietnia 28, 2014 at 05:12

    Majonez i musztardę też do mięsa? Ryż rozumiem osobno ?Moim zdaniem w trakcie parowania można w koszyczku ugotować ryż ,no chyba ,że ma być na zimno .Miłego dnia

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

Are you sure to delete this comment ?