Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 08/01/13
Składniki
- 40 g czerstwej bułki, pokrojonej w ćwiartki
- 100 g cebuli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 0,25 łyżeczki pieprzu
- 400 g mięsa mielonego, (wieprzowo-wołowego)
- 700 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 800 g wody
- 1 kostka bulionu mięsnego
- Sos z kaparów
- 200 g śmietany, 12%
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 50 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 0,25 łyżeczki pieprzu
- 60 g kaparów, odsączonych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć bułkę, rozdrobnić około10 s/obr. 7, przełożyć bułkę tartą do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
- Dodać bułkę tartą, jajko, sól, pieprz i mięso mielone, wyrobić 50s/ "Obroty wsteczne" /obr. 4. Wilgotnymi dłońmi formować klopsiki (Ø 3 - 4 cm), układać na górnej części Varomy.
- Do naczynia miksującego wlać wodę i dodać bulion mięsny, włożyć koszyczek, odmierzyć do niego ziemniaki. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 30 min/Varoma/"Obroty wsteczne" /obr. 1.Sos z kaparów
- Odstawić przystawkę Varoma z klopsikami i koszyczek z ziemniakami tak, by pozostały ciepłe, zachować wodę po gotowaniu.
- Do naczynia miksującego przelać 500 g wody pozostałej po gotowaniu, o ile to konieczne, uzupełnić wodą. Dodać śmietanę, sok z cytryny, mąkę, sól i pieprz, gotować 5min/100°C/ "Obroty wsteczne" /obr. 3.
- Dodać kapary, wymieszać 10 s/"Obroty wsteczne" /obr. 2.
- Klopsy podać z sosem z kaparów i ziemniakami.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Klopsiki pyszotka
rudoslawa
Mnie to danie nie urzekło,ale mężowi nawet smakowało,więc pół na pół
dość dobre i w miarę szybko się przygotowuje, zrobiłam z ryżem długoziarnistym zamiast z ziemniakami, stąd wody dałam 1000 g na 250g ryżu.
Smaczne i szybkie w przygotowaniu
Mam kapary i mięsko jutro zrobię klopsiki na obiad dziekuję za przepis,bardzo lubię potrawy z varomy. Pozdrawiam serdecznie
potrawa godna polecenia,naprawde pyszna,delikatny smak,sos rewelacyjny)