Składniki
Sos
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka śmietanki 30%
Przyprawy
- sól
- pieprz czarny
- pieprz cayenne
- cynamon
- kardamon
- gałka muszkatołowa
- Imbir
Klopsiki
- 1/4 cebuli
- 400 gramów mięsa mielonego z wieprzowiny i wołowiny
- 2 jajka
- 1 kromka chleba, Rozdrobnionego
- 0,3 litra bulionu wołowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wlać resztę bulionu, doprawić solą i pieprzem. nałożyć przystawkę Varoma, gotować 20min/Varoma/obr 1.
Dodać mąkę i śmietanę, gotować 1min/100stC/obr 2.
Klopsiki podawać polane gorącym sosem, z frytkami lub puree i z dżemem z borówek.
W misce wymieszać rozdrobniony chleb z odrobiną bulionu. zostawić do namoczenia.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5s/obr 7. Zagarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
Dodać mięso, jajka, sól i pieprz oraz przyprawy: odrobinę pieprzu cayenne, cynamonu, imbiru, kardamonu i gałki muszkatołowej. Odcisnąć nadmiar bulionu z chleba i również dodać do naczynia miksującgo. Całość wymieszać 10s/obr. 5. przełożyć do osobnego naczynia.
Dłońmi zwilżonymi wodą lub oliwą uformować małe klopsiki (ok 2cm średnicy) i ułożyć je w natłuszczonej dolnej i górnej przystawce Varoma, odstawić.
Sos
Klopsiki
Porady
Zamiast mieszanki przypraw, można dodać pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
W oryginalnej wersji przepisu klopsiki obsmaża się na maśle, ja wolę lżejszą wersję na parze.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Świetnie połączenie smaków,zamiast bulionu wołowego zrobiłam z warzywnym i też smacznie ,łyżka bulionu rozpuszczona w 300 g wody,potem sosu już nie dosalałam,a jedynie dopieprzyłam Super z puree i żurawinką.Jutro powtórka
klopsy bardzo dobre, sos mi wyszedl troche za slony musze jeszcze nad nim popracowac
Bardzo dobre.Polecam
Wczoraj robiłąm. Klopsiki wyszły rewelacyjne. Do sosu zamiast śmietany dodałam mleko i był mniej kaloryczny ale równie smaczny.
Pozdrawiam
Rewelacyjne szczególnie ta mniej zdrowa wersja smażona na maśle
zrobiłam dzieci mówiły, że lepsze niż w Ikea
coś mi sos nie wyszedł, ale ogólnie ok
joaren