- TM 31
Składniki
- 1 kg karkówki (najlepiej w jednym kawałku)
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 2-4 ząbkirozdrobnionego czosnku
- 0,5 szklanki oleju
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
* Czosnek rozdrobnić - czas kilka s., obr. poz. 5.
* Wymieszać przyprawy, zmielony czosnek i olej. Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
* Karkówkę włożyć do plastikowego pojemnika, dodać pozostałą ewentualne część marynaty, zamknąć pokrywką i wstawić do lodówki na 2-3 dni. Codziennie przekładać mięso w pojemniku aby równomiernie się zapeklowało.
* Do naczynia wlać ok. 1750 ml wody (ilość zależy od czasu parowania - każde 15 minut parowania to 250 ml wody)
* Mięso ułożyć na dolnej części Varomy, polać pozostałością marynaty, gotować na parze - czas 110min, temp. Varoma, obr. poz. "Mieszanie" (czas parowania należy dostosować do wagi kawałka karkówki - każde 10 dag to kolejne 10 min)
* Karkówka bardzo dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wyszła wyśmienita.
Moja karkówka już się maseruje Jeszcze raz dziękuję za przepis
wspanialy przepis! Karkówka wychodzi soczysta, mięciutka. Pycha! od wczoraj pekluję mięsko, jutro gotujemy
Bardzo ciekawy przepis jutro wypróbuje na obiad
Bardzo pyszna karkówka i soczysta. Warta zrobienia.
Z wody, która została mi z gotowania karkówki zrobiłam sos pieczarkowy do ziemniaków. Po prostu przepyszne całe danie.
Witajcie z przyjemnością przeczytałam wszystkie komentarze Właśnie takiego przepisu szkałam Pozdrawiam serdecznie i dziękuję
Witam cieplutko ! Bardzo serdecznie dziękuję za bardzo cenne i bardzo serdeczne rady !!!! Nie wiem czy to magia czy Nasz kochany TM przyciąga tak wspaniałe serdeczne osoby ? Oczywiście, jeśli będę miała jakiś problem to bardzo chętnie poradzę się też "fachowca od TM".Jeszcze raz bardzo,bardzo dziekuje i pozdrawiam cieplutko.
A i jeszcze jedno temperatura Varoma napewno jest w TM 21 ,o ile dobrze pamietam włącza sie ją przyciskiem na pokrętłem z temperaturą.
Największą barierą dla sukcesu jest lęk przed porażką
Jeżeli mogę sie wtrącić do dyskusji!
Witam serdecznie!
Niestety model TM 21 nie posiada funkcji obrotów wstecznych i niczym nie mozna tego zastapić.I tu pojawia sie ta wyższość TM 31 nad TM 21.Obroty wsteczne powodują że składniki które znajdują się w naczyniu nie są przez noże siekane i rozdrabniane a tylko delikatnie mieszane ponieważ noze obracaja sie w druga stronę .Poprostu musisz to robic na małych obrotach aby składniki ci się nie rozdrabniały.A funkcja z łyzeczka to funkcja soft czyli delikatne mieszanie,więc tak jak podpowiedziała kolezanka Kasia wystarczy że ustawisz na obr.1 i to bedzie to samo.
Pozdrawiam
W razie problemów zapraszam na mój profil,jestem prezenterka Thermomiksa ,chetnie pomoge
Największą barierą dla sukcesu jest lęk przed porażką
Ok.Dzięki.Pa Kasieńko