Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
6 plaster/plastry/plastrów
Poziom
--

Składniki

  • 1 kg karkówki (najlepiej w jednym kawałku)
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 2-4 ząbkirozdrobnionego czosnku
  • 0,5 szklanki oleju

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. * Czosnek rozdrobnić - czas kilka s., obr. poz. 5. 

    * Wymieszać przyprawy, zmielony czosnek i olej. Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.

    * Karkówkę włożyć do plastikowego pojemnika, dodać pozostałą ewentualne część marynaty, zamknąć pokrywką i wstawić do lodówki na 2-3 dni. Codziennie przekładać mięso w pojemniku aby równomiernie się zapeklowało.

    * Do naczynia wlać ok. 1750 ml wody (ilość zależy od czasu parowania - każde 15 minut parowania to 250 ml wody)

    * Mięso ułożyć na dolnej części Varomy, polać pozostałością marynaty, gotować na parze - czas 110min, temp. Varoma, obr. poz. Mieszanie"Mieszanie" (czas parowania należy dostosować do wagi kawałka karkówki - każde 10 dag to kolejne 10 min)

    * Karkówka bardzo dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Karkówka na parze

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 14, 2016 at 16:17

    Wyszła wyśmienita.

  • grudnia 22, 2015 at 21:37
    5.0

    Moja karkówka już się maseruje tmrc_emoticons.;) Jeszcze raz dziękuję za przepis Cooking 1

  • grudnia 22, 2015 at 08:45
    5.0

    wspanialy przepis! Karkówka wychodzi soczysta, mięciutka. Pycha! od wczoraj pekluję mięsko, jutro gotujemy tmrc_emoticons.)

  • grudnia 29, 2012 at 19:33

    Bardzo ciekawy przepis tmrc_emoticons.)  jutro wypróbuje na obiad Cooking 1

  • grudnia 29, 2012 at 18:56

    Bardzo pyszna karkówka i soczysta. Warta zrobienia.

    Z wody, która została mi z gotowania karkówki zrobiłam sos pieczarkowy do ziemniaków. Po prostu przepyszne całe danie.

  • października 28, 2012 at 15:02
    5.0

    Witajcie tmrc_emoticons.)  z przyjemnością przeczytałam wszystkie komentarze tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)  Właśnie takiego przepisu szkałam  tmrc_emoticons.8) tmrc_emoticons.8) tmrc_emoticons.8) tmrc_emoticons.8) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję Party Love tmrc_emoticons.)

  • stycznia 12, 2011 at 13:43

    Witam cieplutko ! Bardzo serdecznie dziękuję za bardzo cenne i bardzo serdeczne rady !!!! Nie wiem czy to magia czy Nasz kochany TM przyciąga tak wspaniałe serdeczne osoby ? Oczywiście, jeśli będę miała jakiś problem to bardzo chętnie poradzę się też "fachowca od TM".Jeszcze raz bardzo,bardzo dziekuje i pozdrawiam cieplutko.

  • stycznia 12, 2011 at 10:00

    A i jeszcze jedno temperatura Varoma napewno jest w TM 21 ,o ile dobrze pamietam włącza sie ją przyciskiem na pokrętłem z temperaturą.

    Największą barierą dla sukcesu jest lęk przed porażką

  • stycznia 12, 2011 at 09:57

    Jeżeli mogę sie wtrącić do dyskusji!

    Witam serdecznie!

    Niestety model TM 21 nie posiada funkcji obrotów wstecznych i niczym nie mozna tego zastapić.I tu pojawia sie ta wyższość TM 31 nad TM 21.Obroty wsteczne powodują że składniki które znajdują się w naczyniu nie są przez noże siekane i rozdrabniane a tylko delikatnie mieszane ponieważ noze obracaja sie w druga stronę .Poprostu musisz to robic na małych obrotach aby składniki ci się nie rozdrabniały.A funkcja z łyzeczka to funkcja soft czyli delikatne mieszanie,więc tak jak podpowiedziała kolezanka Kasia wystarczy że ustawisz na obr.1 i to bedzie to samo.

    Pozdrawiam

    W razie problemów zapraszam na mój profil,jestem prezenterka Thermomiksa ,chetnie pomoge

    Największą barierą dla sukcesu jest lęk przed porażką

  • stycznia 11, 2011 at 23:00

    Ok.Dzięki.Pa Kasieńko

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY