Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/04/22
Składniki
- 0,5 łyżeczki nasion kminku
- 3 ząbki czosnku
- 3 gałązki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 3 gałązki majeranku, tylko liście
- 1 kawałek skórki z cytryny, (1 x 3 cm)
- 450 g cebuli, przekrojonej na połówki
- 30 g oleju
- 1000 g mięsa wołowego gulaszowego, (kostki o wymiarach 3 x 3 cm)
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 10 g musztardy
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki ostrej
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 kostka bulionu mięsnego, lub 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego wykonanego w TM
- 2 łyżeczki soli, plus dodatkowa porcja
- 400 g wody, plus dodatkowa ilość
- 500 g makaronu jajecznego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
SILPAT® - mata do pieczenia
-
SILPAT® - mata doskonały chleb
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć nasiona kminku, zemleć 1min/obr.10.
- Dodać czosnek, pietruszkę, majeranek i skórkę z cytryny, rozdrobnić 2s/obr.8, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
- Dodać olej, dusić 8min/Varoma/ "Obroty wsteczne" /obr. 1.
- Dodać mięso gulaszowe, koncentrat pomidorowy, musztardę, paprykę słodką i ostrą, liście laurowe, bulion, 2 łyżeczki soli i 400 g wody, gotować 22min/100°C/ "Obroty wsteczne" /obr. "Mieszanie" .
- Dodać mieszankę przypraw, gotować 60min/90°C/ "Obroty wsteczne" /obr. "Mieszanie" . W tym czasie, ugotować makaron według przepisu podanego na opakowaniu tak, by był gotowy razem z gulaszem. Gulasz podawać z makaronem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Gulasz smaczny. Robiłam z szynki, czas gotowania wyszedł krótszy niż w przepisie. Na nieco ponad 1,5 kg mięsa dodałam 450 g wody, gulasz nie wyszedł za rzadki. Dodałam mrożoną natkę pietruszki i suszony majeranek, dałam też połowę mniej cebuli, bo nie lubimy jak dominuje w smaku potrawy.
"Zagęszczanie"
Palce lizać
Bardzo dobry - polecam
Hadzia86: wlej kieliszek wódki to szybciej zmięknie
W sumie masz rację, że przypomina zupę niż sos, ale można zagęścić mąką.
Zrobiłam, tyle że z szynki wieprzowej bo nie doczytałam że wołowina jest potrzebna Niemniej jednak bardzo smaczna potrawa, i polecam
Właśnie przygotowywuje. Jestem na ostatnim etapie, jeszcze 60 min w będzie gotowe. Będę podawał z ryżem
Jutro planuje gotowac ten gulasz . Mysle ze wykorzystam wasze cenne wskazowki.
Robię już któryś raz za każdym razem wychodzi pyszny. Czasami muszę tylko dłużej gotować bo wołowina jest twarda. Polecam przepis