Załaduj zdjęcie
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 5
opublikowany: 03/09/17
zmieniono dnia: 03/09/17
Składniki
Greckie Klopsiki (soutzoukakia)
- 2 ząbki czosnku
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 50 g oliwy z oliwek
- 60 g bułki tartej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- pół - 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- 50 g białego wytrawnego wina
- 500 g mięsa wołowego, mielonego, podzielonego na kawałki
Sos Pomidorowy i Ryż
- 50 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki, z zalewą
- 100 g białego wytrawnego wina
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g wody
- 200 g białego ryżu, długoziarnistego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać bułkę tartą, kmin rzymski, sól, pieprz i ostrą paprykę, rozdrobnić 10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wino i mięso wołowe, wymieszać 15 s/"Obroty wsteczne" /obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać pomidory, wino, cukier, oregano, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, rozdrobnić 10 s/obr. 6. Składniki zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować 30 min/100°C/obr. 3. W tym czasie za pomocą zwilżonych dłoni uformować ok. 14 małych, podłużnych klopsików (3 x 7 cm), ułożyć je w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy.
- Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 10-15 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma. Ostrożnie wyjąć koszyczek za pomocą kopystki, ryż przełożyć do miski, odstawić. Klopsiki przełożyć na półmisek, następnie polać sosem pozostałym w naczyniu miksującym.
- Greckie klopsiki z sosem pomidorowym i ryżem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Greckie Klopsiki (soutzoukakia)
Sos Pomidorowy i Ryż
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Robiłam to danie już kilka razy rewelacyjne jest 💙
Czyli ryż gotujemy najpierw 30 minut, potem dokładamy klopsiki i dodatkowe 10-15?
Bardzo smaczne, ja uzylam miesa indyczego oraz ugotowalam ryz osobno ale I tak bylo pyszne👌
smaczne