Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

  • 50 g margaryny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g Mielonej jagnieciny
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 minimalne szczypty soli
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 3 upieczone pokrojone w plasty bakłażany
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 500 g mleka
  • 50 g startego parmezanu
  • pół szklanki wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Rozdrobnij parmezan w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , 15 sek obr 9 (duży hałas). Przesyp parmezan do innego naczynia.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pokrojone plastry bakłażana ułóż na blasze i piecz je ok 10 min. 

    Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" umieść cebulę i czosnek, rozdrobnij 4 sek obr 4. Smaż na połowie ilości margaryny 5 min. 100 stopni obr Mieszanie"Mieszanie" . Dodaj mięso i łyżeczkę cynamonu. Dodaj sól. Gotuj 15 min Varoma obr Mieszanie"Mieszanie" . Dodaj pomidory i pól szklanki wody, gotuj kolejne 10 min na Varoma lub w 100 stopniach, obr Mieszanie"Mieszanie" .

    W naczyniu do zapiekanek ok 2 litry układaj na przemian 3 warstwy z bakłażanów i mięsa. 

    Pozostałą margarynę rozpuść w locked] 100 stopni, obr 1. Dodaj mąkę 100 stopni, obr 1, tak aby powstała jednolita masa ok 1 min. Wyłącz grzanie. Dodaj powoli mleko obr 1.  Włącz grzanie 100 stopni obr 1. Dodaj resztę cynamonu i mieszaj 2-3 min aż powstanie gęsta, gładka masa. 

    Nałóż sos na mięso i bakłażany, posyp parmezanem i zapiekaj ok 50 min. SMACZNEGO tmrc_emoticons.)

Porady

Jeśli sos jest mało gęsty można dodać 1 lub 2 łyżki mąki.

Zamiast jagnięciny można użyć inne mięso mielone.

Rewelacyjnie smakuje z mieszanką sałat.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Grecka musaka

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 24, 2016 at 21:10
    4.0

    Wreszcie znalazłam dobry przepis na grecką musakę. Zgadzam się z poprzednimi komentarzami, że należy ją tylko nieco lepiej doprawić. Ja dodałam po 2 łżeczki tymianku i oregano oraz nieco gałki muszkatołowej. Polecam

  • lipca 28, 2015 at 21:25

    Zamiast beszamelu proponuje posypac calosc rozdrobnioną mozzarellą. 

     

    A jakie przyprawy polecacie dodać oprócz cynamonu? 

  • marca 6, 2015 at 20:33

    powtorze napewno

    Gdy zobaczylam przepis bardzo sie ucieszylam wiec zrobilam tmrc_emoticons.) Rodzinie bardzo smakowal wiec powtorze aczkolwiek dalam wiecej przypraw, sos nie wyszedl zbrylil sie(roztrzepalam go na wyzszych obrotach)Czas zdecydowanie powinien byc wydluzony (wynika to tez z opisu) gdyz zajelo wiecej niz 1,15' i te baklazany mozna wsadzic pozniej do podpieczenia,aby kuchenki nie trzymac na pradzie dlugo...(duza przerwa miedzy upieczeniem ich a wsadzeniem calego dania do piekarnika)

    ALE DZIEKUJE POWTORZE NAPEWNO!

  • marca 6, 2015 at 09:31

    ok,dodam wiec wiecej przypraw tmrc_emoticons.) dzieki

  • marca 6, 2015 at 09:30

    witam

    zamierzam zrobic przepis dzisiaj jako,ze mam wszystkie skladniki,dam znac!pozdrawiam

  • stycznia 10, 2013 at 12:54

    Przepis bardzo fajny tylko ewidentnie tutaj brakuje przypraw. W takiej postaci jest  całkiem bez smaku, czuć tylko trochę cynamon i nic więcej. Oryginalna musaka jest dużo więcej przyprawiana.

Are you sure to delete this comment ?