- TM 31
Składniki
GOŁĄBKI:
- 1 duża kapusta pekińska
- 700 g piersi z kurczaka, pokrojonej na kawałki
- 120 g kaszy gryczanej nieprażonej, (może być prażona jak ktoś woli)
- duża garść suszonych pomidorów
- duża garść świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- sòl, pieprz, kminek, do przyprawienie
- 300 g wody
SOS POMODOROWO GRZYBOWY
- 150-200 g cebuli, pokrojonej na połówki
- 2-3 ząbki czosnku
- 70 g koncentratu pomidorowego, wykonanego w TM
- ok 10 kawałków suszonych grzybów
- 3 śliwki suszone bez pestek
- 400 g wody
- 1 łyżeczki kostki rosołowej, wykonanej w TM
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wlać 300g wody następnie włożyć do niego koszyczek z kaszą gryczaną. Gotować 10 min / "Mieszanie" / Varoma. W tym czasie przygotować liście kapusty pekińskiej i ułożyc na przystawce Varoma (w dolnej części). Następnie umieścić przystawke Varoma wraz z ułozonymi liścmi kapusty na pokrywie naczynia miksującego i ponownie gotować 10 min / "Mieszanie" / Varoma. Wyjąć koszyczek z naczynia miksującego przy pomocy kopystki. Opróżnić naczynie miksujące. Do osuszonego naczynia miksujęcego włożyć czosnek, bazylię, suszone pomidory i rozdrobnić 15s/obr. 10. Zgarnąć kopystką rozdrobnioną masę ze ścianek naczynia. Dodać pierś z kurczaka i zmieliić 20s./obr. 7, w razie potrzeby wydłużyc czas mielenia. Następnie dodać sól, pieprz i ugotowaną poprzednio kaszę i wymieszać 10s/"Obroty wsteczne" /obr. 3-4.
Do naczynia miksującego włożyc cebulę i czosnek, rozdrobnić 3s./obr 5. Następnie dodać pozostałe składniki na sos. Zakmnąć pokrywę naczynia miksującego i postawić na niej przystawkę Varoma z gołąbkami w dolnej i górnej części przystawki. Gotować 25 minut/Varoma/obr 2. Zdjęć przysawkę i przykryć pokrywę naczynia miarką i zmiksować sos 20 s/obr 9.
Farszu do gołąbków
Gołąbków
SOSU
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo ciekawy przepis
Bardzo ciekawe i oryginalne gołąbki chetnie je zrobię.
mam pytanie o koncentrat pomidowy- jak go robisz? czy trzeba go pasteryzować?
pozdrawiam
Pozdrawiam
Agata
Gołąbki bardzo pyszne i zdrowe. Robiłam już z kaszą gryczaną i jaglaną polecam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Madziu super gołąbeczki. Zrobię na pewno! nie wiem tylko czy zkaszą , bo kaszy gryczanej nie lubię. Zastąpię pewno ryżem.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Bardzo fajny i zdrowy przepis i z moim ulubionym drobiem dziekuję napewno wypróbuję pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję