Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 20/02/14
Składniki
- 50 g czerwonej papryki
- 20 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 70 g cebuli, przekrojonej na połówki
- Sos pomidorowy
- 0,25 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 250 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych na kawałki
- 100 g boczku, wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 20 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 100 g cebuli, przekrojonej na połówki
- 8 liści kapusty włoskiej, dużych
- 200 g ryżu
- 1600 g wody
- 500 g pomidorów, przekrojonych na połówki
- 1 kostka bulionu drobiowego
- 1 łyżka mąki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 900 g wody, włożyć koszyczek, odmierzyć do niego ryż, gotować na parze 12min/Varoma/obr.1.
- Liście kapusty ułożyć na przystawce Varoma, nałożyć przystawkę Varoma, blanszować 10min/Varoma/obr.1. Odstawić przystawkę Varoma, liście kapusty przepłukać zimną wodą. Wyjąć koszyczek z ryżem. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
- Dodać masło, dusić 3 min/Varoma/obr. 1.
- Dodać boczek i filety z kurczaka, rozdrobnić 20s/obr.6.
- Dodać ugotowany ryż, sól i pieprz, wymieszać 1min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . Masę rozdzielić na 8 liści kapusty. Liście z nałożonym farszem składać „jak paczkę”, układać na przystawce Varoma, zachodzącymi na siebie końcami liści do dołu.
- Wlać 700 g wody do naczynia miksującego, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 40 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, opróżnić naczynie miksujące. Sos pomidorowy
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
- Dodać masło, dusić 3 min/Varoma/obr. 1.
- Dodać czerwoną paprykę i pomidory, zmiksować 30s/obr.9.
- Dodać kostkę bulionu drobiowego i mąkę, gotować 10 min/ 100ºC/obr. 2. Na pokrywie postawić przystawkę Varoma, aby liście kapusty nie wystygły.
- Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić, nałożyć miarkę MT, zmiksować sos 15s/obr.6. Gołąbki podawać z sosem pomidorowym.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Pierwszy Raz zrobiłem gołąbki !
Przepis bardzo dobry, gołąbki w smaku są okej
wyszły mi troche zbite, ale prawdopodobnie dlatego, że zamiast 250g piersi kurczkaa, wrzucilem 500g i żeby właśnie ominąć to 'zbicie' to dorzuciłem 4 pieczarki podsmazone razem z cebulą - za dużo nie pomogło
W kazdym razie Polecam !
"Blokada naczynia miksującego" "Blokada naczynia miksującego"
Sos pomidorowy nie za bardzo nam podpasowal .Nie pasuje do tradycyjnych gołąbków.
Gołąbki przepyszne, polecam przepis!
gołabki pychotka , ja zrobiłam z białą kapusta
Moje ulubione gołąbeczki (Y) polecam
rudoslawa
D
GOŁĄBKI REWELACJA.
Naprawdę pyszne.zrobilam pierwszy raz i wyszły mięciutkie, wyśmienite.
Było bardzo pyszne ...
Are you sure to delete this comment ?