Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
Średni

Składniki

Gołąbki

  • duża garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz cayenne, bazylia do smaku
  • 500 g wody
  • 15 kawałków suszonych pomidorów w oleju
  • 120 gramów kaszy gryczanej
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 liści kapusta włoska, liście muszą być duże aby zmieścił się farsz
  • 700 gramów mielonego mięsa drobiowego

Sos grzybowo-śliwkowo-pomidorowy

  • 550 g wody
  • 1 kostka drobiowo-warzywna
  • 5 suszonych sliwek bez pestek
  • 10 kawałków suszonych grzybów
  • 80 g koncentratu pomidorowego (ja używam Łowicz)
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g cebuli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sos grzybowo-śliwkowo-pomidorowy
  1. Do naczynia miksującego włożyc cebulę i czosnek, rozdrobnić 3s./obr 5. Następnie dodać pozostałe składniki na sos. Zakmnąć pokrywę naczynia miksującego i postawić na niej przystawkę Varoma z gołąbkami w dolnej i górnej części przystawki. Gotować 25 minut/Varoma/obr 2. 

    Zdjąć przysawkę i przykryć pokrywę naczynia miarką i zmiksować sos 30 s/obr 8-10.  

  2. Farsz do gołąbków
  3. Przygotować liście kapusty pekińskiej i ułożyc na przystawce Varoma (w dolnej części). Do naczynia miksującego wlać 500g wody następnie włożyć do niego koszyczek z kaszą gryczaną. Następnie umieścić przystawke Varoma wraz z ułozonymi liścmi kapusty na pokrywie naczynia miksującego Gotować 20 min / . Wyjąć koszyczek z naczynia miksującego przy pomocy kopystki. Opróżnić naczynie miksujące.

    Do osuszonego naczynia miksujęcego włożyć czosnek, bazylię, suszone pomidory i rozdrobnić 15s/obr. 10. Zgarnąć kopystką rozdrobnioną masę ze ścianek naczynia. Dodać mielone mięso drobiowe. Następnie dodać sól, pieprz i ugotowaną poprzednio kaszę i wymieszać 10s/counter-clockwise operation/obr. 3-4. 

  4. Farsz zawijać we wcześniej ugotowane na parze liście kapusty i  układać je w dolnej i gornej części przystawki Varoma.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Gołąbki nadziane suszonymi pomidorami, bazylią, kaszą gryczaną z piersią z kurczaka w sosie grzybowo-śliwkowo-pomidorowym

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?