Składniki
Chleb mięsny
Chleb Mięsny z sosem
- 20 gramów oliwa z oliwek extra vergine
- 50 gramów sera parmezan, pokrojonego na kawałki
- 50-100 gramów cebuli, przekrojonej na 4
- 1-2 ząbki ząbki czosnku
- 4-5 gałązki pietruszki kędzierzawej, świeżej, same liście
- 40-50 gramów bułki tartej
- 400 gramów mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, (może być tylko wołowe)
- 2-3 jajka
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 2 łyżeczki soli
- 50 gramów sera gruyere, lub innego sera o wyrazistym smaku
- 25 gramów młodego szpinaku, lub bazylii (co kto lubi)
- 5-8 liści bazylii, świeżej
- 450 gramów Żółtej papryki, (mnożna zastąpić pomidorami jeśli nie lubimy papryki w sosie)
- 400 gramów pomidorów krojonych, z puszki, lub świeżych pokrojonych na kawałki 3cm
- 200 gramów wody
- 1 szczypty cukru pudru, (można zastąpić zwykłym cukrem)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Naoliwić Varomę i odstawić
- Do naczynia miksującego wrzucić parmezan, cebulę, ząbek czosnku i liście pietruszki. "Miksowanie" Zmiksować 10 sek/prędkość 10
Zebrać kopystką zmiksowane składniki ze ścianek. - Dodać do naczynia bułke tartą, mięso mielone, jajka, pieprz i łyżeczkę soli.
Następnie urabiać ciasto "Ciasto" /1 min
Wyłozyć ciasto na papier do pieczenia (mniej więcej 40cmx40cm) i rozciągnąć tak aby otrzymać prostokąt o rozmiarach +- 25x20x1cm.
Rozłożyć na cieście ser gruyere (w plasterkach cienkich pozwalających na zwinięcie rolady) i szpinak. - Zwinąć roladę za pomocą papieru do pieczenia (unosząc papier z jednej strony można bardzo sprytnie zwinąć mięsko w roladę)
Usunąć papier i ułożyć roladę w Varomie. - Do naczynia miksuącego wlać oliwę z oliwek, dodać resztę czosnku, paprykę i liście bazylii (5-. "Miksowanie" 4 sekundy/ prędkość 5
Następnie dusić 3 min/120 stopni/prędkość 1 - Dodać pomidory z puszki (i świeże jeżeli pominęlliśmy paprykę), wodę, łyżeczkę soli i cukier.
Nałożyć Varomę i gotować na parze 40 min/Varoma/prędkość 1 - Zdjąć Varomę i dać odpocząć mięsu 5 min.
W tym czasie zmiksować sos 40 sekund/prędkość 8. - Ostrożnie wyjąć mięso z Varomy, pokroić na plastry i podawać na gorąco z sosem.
Idealnie smakuje jako dodatek do chleba na zimno.
Porady
Smak Papryki jest bardzo wyraźny w sosie. Można zastąpić pomidorami.
Szpinak można śmiało zastąpić bazylią lub inną zieleniną którą lubimy.
Można zupełnie pominąć ser którym wykładamy roladę i zrobić mięsko jako blok bez dodatkow w środku.
Z mięsa podczas gotowania wychodzi solanka - oddzielić od mięsa kopystką i wyrzucić
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?