- TM 5
Składniki
Składniki:
- 150 g śmietany, opcjonalnie
- 120 g sera emmentaler lub cheddar, opcjonalnie
- pieprz cayenne do smaku
- 20 g gorzkiej czekolady 70%
- 150-200 g kukurydzy z puszki
- 240 g czerwonej fasoli red kidney z puszki, bez zalewy
- 2 szczypty goździków mielonych
- 1 szczypty kminku mielonego
- 1 łyżeczek oregano, suszone
- 1 łyżeczek papryka slodka
- 1 szczypty kurkumy, mielonej
- 1 liść laurowy
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczek cukru
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 400 g pomidorów z puszki, w kawałkach
- 40 g oliwy/oleju
- 600 g mięso wołowe, mielone
- 200 g cebuli, połówki
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczkaa chilli, suszona
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Cebulę, czosnek i papryczki chili wrzucić do"Blokada naczynia miksującego" 3s/obr6. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia.
Dodać oliwę i beż nakładania miarki podsmażyć 8min/120st/obr1
Dorzucić mięso mielone i podgrzewać 6min/120st/"Obroty wsteczne" /"Mieszanie"
Dodać pomidory, koncentrat, cukier, sól, liść laurowy, kurkumę, słodką paprykę, oregano, kminek i mielone goździki. Gotować 20min/100st/"Obroty wsteczne" /"Mieszanie"
Dodać czekoladę,fasolę, kukurydzę i gotować kolejne 3min/100st/"Obroty wsteczne" /"Mieszanie" . Doprawić do smaku pieprzem cayenne.
Chili con Carne przełożyć do miski, posypać wcześniej rozdrobnionym serem(opcjonalnie), podawać z kleksem kwaśnej śmietany(opcjonalnie)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobry przepis, także zaryzykowa,lam z tą czekoladą i wyszło super ,zrezygnwałam tylko w przepisie z suszonej papryczki chili.
Taste lovely. Used milk chocolate due to lack of dark and it is OK Thanks
Pychotka!!!! bez kakako z małymi modyfikacjami
Bardzo smaczne - polecam!
Bardzo dobre! Zrobiłam bez czekolady jednak....
Polecam.
Robię już któryś raz i jest świetny!
calkiem fajnie wychodzi z innego mięsa niż wołowe ale pewnie to już nie jest Chilli nic nie szkodzi - nam pasuje 😃
U mni jakoś nie było szału, trochę gorzkawy smak - może to kwestia czekolady. Następnym razem spróbuję bez niej.
Całkiem niezły przepis. Dla mnie niepotrzebny był dodatek czekolady. Następnym razem dodam kakao. Trzeba też dodać nieco więcej przypraw. Pozdrawiam
Bardzo dobre! Nastepnym razem troche mniej czekolady, jadlem z nachosami. Zamist chili, dalem 3 pepperoni, dało rade