Załaduj zdjęcie
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
8
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 5
opublikowany: 29/08/17
zmieniono dnia: 21/10/17
Składniki
Bigos
- 400 g kapusty kiszonej, odsączonej od zalewy
- 400 g białej kapusty, pokrojonej w 5 cm kostkę
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 50 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 40 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 40 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 30 g oleju repakowego
- 800 g wody
- 1 łyżeczka Bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 45 g koncentratu pomidorowego
- 35 - 40 g suszonych śliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
- 10 - 20 g grzybów, suszonych
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 jagody jałowca, rozgniecione
- 200 g mięsa wieprzowego, (np. szynki), pokrojonego w ok. 2 cm kostkę
- 200 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej, (np. śląska lub toruńska) pokrojonej w półplasterki
- 200 g boczku, wędzonego, pokrojonego w ok. 1 cm kostkę
- sól, do smaku
- pieprz czarny, mielony, do smaku
- pół łyżeczki kminku, mielonego
- pół łyżeczki kolendry, mielonej
- 1 łyżeczka nasion białej gorczycy
- 1 płaska łyżeczka czosnku, granulowanego
- 1 łyżeczka lubczyku, suszonego
- pół łyżeczki papryki ostrej, mielonej, (opcjonalnie)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Na pokrywę naczynia miksującego postawić koszyczek, odwarzyć do niego 400 g kapusty kiszonej, zdjąć koszyczek i przepłukać kapustę pod zimną, bierzącą wodą. Dokładnie odcisnąć i pokroić na 3 - 4 cm kawałki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 200 g białej kapusty, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 200 g białej kapusty, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do naczynia z rozdrobnioną wcześniej kapustą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, marchewkę, korzeń pietruszki i korzeń selera, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, dusić 6 min/120°C/obr. 1. Dodać opłukaną kapustę kiszoną, wodę, bulion mięsny, koncentrat pomidorowy, suszone śliwki, suszone grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i jagody jałowca. Nałożyć dolną część przystawki Varoma i równomiernie ułożyć mięso wieprzowe, kiełbasę i boczek, gotować na parze 30 min/Varoma/"Obroty wsteczne" /obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać rozdrobnioną białą kapustę, sól, pieprz, kminek, kolendrę, gorczycę, czosnek, bulbczyk i ostrą paprykę. Ponownie nałożyć przystawkę Varoma, ponownie gotować na parze 30 min/Varoma/"Obroty wsteczne" /obr. 1.
- Zawartość naczynia miksującego i przystawki Varoma przełożyć do garnka. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą kopystki.
- Bigos podawać na ciepło z dodatkiem pieczywa.
Porady
Bigos najsmaczniejszy jest po ponownym podgrzaniu, dlatego najlepiej go przygotować dzień szybciej.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Wyszedl super! Bardzo smaczny.... ja usmażyłam wędlinę i mięso na patelni,,. Na końcu dodałam do kapusty.
Pyszny bigos! Robię go już po raz drugi, wychodzi rewelacyjny - tym razem z podwójnej porcji na święta nie dodaję wszystkich przypraw, bo ich nie posiadam, ale i tak smakuje super!