- TM 5
Składniki
CIASTO
- 3 dojrzałe banany
- 1 Łyżka miodu, (można dodać więcej, będzie słodszy)
- 20g świeżego korzenia imbiru
- 1 szczypta chilli
- 3 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki mleka, (jeśli konsystenecja ciasta jest bardzo gęsta)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 1 garść orzechów laskowych
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki płatków owsianych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (u mnie zmielonymi płatkami owsianymi) dużej keksówki, powierzchnię wygładzamy.
Wkladamy do rozgrzanegodo 180'C piekarnika i pieczemy 40-45 min (do suchego patyczka).
Po upieczeniu najlepiej wyjąć ciasto z keksówki i ostudzć na kratce, żeby się nie zaparzyło.
1. Do pulpy bananowo - imbirowo - jajecznej dodajemy przygotowane wcześniej suche składnikii wszystko miksujemy funkcją interwału do wyrabiania ciasta przez około 1 minutę.
2. Jeśli ciasto nie jest ładnie i jednolicie wymieszane, dodajemy 2 łyżki mleka i ponownie mieszamy. Uzyskane ciasto powinno być dosyć gęste (nie wypływa łatwo z kielicha, trzeba je zgarniać kopystką), ale gładkie i połyskujące.
3. Wsypujemy garść orzechó i krótko mieszamy (funkcja interwałulub oroty wsteczne przez 30 s)
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
1. Do kielicha TM wsypujemy płatki owsiane, cynamon, chilli, proszek do pieczenia, zmielone migdały i kakao. Całość miksujemy (obr. 10 / 8 s)
2. Składniki mokre przesypujemy do innego naczynia (nie ma konieczności mycia kielicha)
1. Do kielicha TM wrzucamy pokrojone na duże kawałki banany i obrany korzeń imbiru i miksujemy do uzyskania pulpy (obr. 6 / 10s --> po tym czasie może być konieczne zgarnięcie bananów ze ścianek kopystką i krótkie domiksowanie)
2. Do pulpy bananowej dodajemy jajka, oliwę z oliwek i miód, mieszamy (obr. 6 / 20 s)
Pieczenie
Suche + mokre
Składniki suche
Składniki mokre
Porady
Ten chlepek to same korzyści! Jest naturalny, ponieważ przygotowany przez nas. Nie zawiera mąki pszennej, cukru ani tłuszczu, a może stanowić deser (smakuje jak pyszne ciasto czekoladowe). Jest mokry i ciężki, wyśmienicie smakuje z twarogiem lub z masłem orzechowym. To idealna przekąska dla osób dbających o linię, posiłek przedtreningowy dla ludzi uprawiających sport, a nawet smakołyk dla dzieci. I dodatkowo, co ważne w okresie jesienno - zimowym: genialnie rogrzewa żołądek. Smacznego!!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo smaczny, smakuje jak ciasto lecz dużo zdrowszy.polecam
Wygląda smakowicie i na pewno tak samo smakuje
zacieram ręce... bedzie pycha
Chlebek pyszny !!!! Znajomym kojarzył się z piernikiem
joaren
wygląda znakomicie, przypomina bardziej keks niż chlebuś, mniam, mniam...
Dodaję do wypróbowania.
chlebek+kawusia+książka+ciepły kocyk=miły jesienny wieczór
Ten chlebek jest naprawde rewelacyjny,sprawdza sie jako przekaska w szole
Dzisiaj już rośnie inny chlebek, ale ten z pewnością jutro upiekę
ania_om
Wygląda znakomicie, dzisiaj upiekę
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Are you sure to delete this comment ?