thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

CIASTO

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 Łyżka miodu, (można dodać więcej, będzie słodszy)
  • 20g świeżego korzenia imbiru
  • 1 szczypta chilli
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mleka, (jeśli konsystenecja ciasta jest bardzo gęsta)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 1 garść orzechów laskowych
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki płatków owsianych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Pieczenie
  1. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (u mnie zmielonymi płatkami owsianymi) dużej keksówki, powierzchnię wygładzamy.

    Wkladamy do rozgrzanegodo 180'C piekarnika i pieczemy 40-45 min (do suchego patyczka).

    Po upieczeniu najlepiej wyjąć ciasto z keksówki i ostudzć na kratce, żeby się nie zaparzyło.

  2. Suche + mokre
  3. 1. Do pulpy bananowo - imbirowo - jajecznej dodajemy przygotowane wcześniej suche składnikii wszystko miksujemy funkcją interwału do wyrabiania ciasta przez około 1 minutę.

    2. Jeśli ciasto nie jest ładnie i jednolicie wymieszane, dodajemy 2 łyżki mleka i ponownie mieszamy. Uzyskane ciasto powinno być dosyć gęste (nie wypływa łatwo z kielicha, trzeba je zgarniać kopystką), ale gładkie i połyskujące.

    3. Wsypujemy garść orzechó i krótko mieszamy (funkcja interwałulub oroty wsteczne przez 30 s)

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  5. Składniki suche
  6. 1. Do kielicha TM wsypujemy płatki owsiane, cynamon, chilli, proszek do pieczenia, zmielone migdały i kakao. Całość miksujemy (obr. 10 / 8 s)

    2. Składniki mokre przesypujemy do innego naczynia (nie ma konieczności mycia kielicha)

  7. Składniki mokre
  8. 1. Do kielicha TM wrzucamy pokrojone na duże kawałki banany i obrany korzeń imbiru i miksujemy do uzyskania pulpy (obr. 6 / 10s --> po tym czasie może być konieczne zgarnięcie bananów ze ścianek kopystką i krótkie domiksowanie)

    2. Do pulpy bananowej dodajemy jajka, oliwę z oliwek i miód, mieszamy (obr. 6 / 20 s)

Porady

Ten chlepek to same korzyści! Jest naturalny, ponieważ przygotowany przez nas. Nie zawiera mąki pszennej, cukru ani tłuszczu, a może stanowić deser (smakuje jak pyszne ciasto czekoladowe). Jest mokry i ciężki, wyśmienicie smakuje z twarogiem lub z masłem orzechowym. To idealna przekąska dla osób dbających o linię, posiłek przedtreningowy dla ludzi uprawiających sport, a nawet smakołyk dla dzieci. I dodatkowo, co ważne w okresie jesienno - zimowym:  genialnie rogrzewa żołądek. Smacznego!!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Rozgrzewający owsiany chlebek (FIT)

Wydrukuj:

Komentarze