thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
48min
Czas całkowity
58min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Pizza z szparagami na pijanym cieście

Składniki na ciasto

  • 500 gramów mąki pszennej tortowej
  • 15 gramów świeżych drożdży
  • 10 gramów cukru
  • 10 gramów soli
  • 80 gramów piwa
  • 25 gramów oliwy z oliwek
  • 150 gramów wody

Składniki na sos

  • 6 łyżek Ketchupu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżki suszonego oregano
  • 2 szczypty cukru
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu, mielonego

Szparagi

  • 1 pęczka zielonych szparagów
  • 1 litra wody
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

Ser do posypania pizzy

  • 150 gramów sera mozzarella, tartego
  • 1 opakowania sera mozzarella galbani, odsączonego i podzielonego na mniejsze części
  • 2 szczypty oregano, suszonego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1. WBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" umieścić mąkę ,sól,cukier oraz oliwę, wymieszać 15s, obr. poz.6
    2. Drożdże rozprowdzić w 150 g ciepłej wody, a następnie wleć do w/w składników
    3. Wyrabiać ciasto czas 8minut Ciasto"Ciasto"
    4.Wyjąć ciasto uformowć kulę włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut
  2. Sos
  3. W Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie składniki i wymieszać 10 s obr, poz. 8
    Opróżnić Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"
  4. Szparagi
  5. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wleć wodę. Wewnątrz umieścić koszyczek. Do niego włóżyć obrane dokładnie szparagi sól i gotowć 20 minut Varoma obr, poz.1 Po ugotowaniu wyjąć koszyczek i odsączyć szparagi
  6. Przygotowanie pizzy
  7. Rozgrzać piekarnik do 220 st. C
    Ciasto rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy
    Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
    Posmarować sosem i posypać 1/2 części tartego sera
    Ułożyć szparagi
    Posypać resztą tartego sera
    Blachę z pizzą włożyć do piekarnika
    Piec 6 ninut 220st C
    Po upływie 6 minut otworzyć piekarnik i na całości pizzy poukładać ser mozrella galbani, posypać suszonym oregano piec jeszcze około 4 minuty

Porady

Pizze można podawać z sosem czosnkowym
Z ciasta polecam zrobić mniejsze okrągłe pizze
Na 4 minuty przed wyjęciem można jeszcze rozbić jajko i nałożyć na pizzę Propozycja pokazana na ostatnim zdjęciu Pychota !tmrc_emoticons.)Smacznego tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pizza z szparagami na pijanym cieście

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: