Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
0
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 5
opublikowany: 14/04/16
zmieniono dnia: 09/08/23
Składniki
CHLEB ORKISZOWY
- 500 g mąki orkiszowej typ 650 (najlepiej BIO)
- 330 g letniej wody
- 70 g ziaren (siemię lniane, czarny sezam, dynia), (opcjonalnie)
- 1-1,5 łyżeczki soli kamiennej
- 180 g zakwasu z mąki żytniej razowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- ZAKWAS - przepis na wykonanie zakwasu znajdziecie w moim przepisie na Żytni chleb z ziarnami LINK://www.przepisownia.pl/przepisy/%C5%BCytni-chleb-z-ziarnami-na-zakwasie/494557
CHLEB:
1. do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, wyrobić ciasto 2 min/ Interwał (kłosek)
2. keksówkę natłuścić masłem klarowanym i posypać otrębami żytnimi, owsianymi lub orkiszowymi
3. do keksówki przełożyć ciasto na chleb, wyrównać wilgotną dłonią, przykryć ściereczką i odstawić na 10-12 godz. (ciasto można wyrobić wieczorem i piec rano)
4. wyrośnięty chleb spryskać delikatnie wodą, wstawić do rozgrzanego piekarnika temp. 210 st, piec na drugim poziomie piekarnika (od dołu) najlepiej na ruszcie przez ok 45 min, góra - dół.
5. od razu po upieczeniu wyjąć chleb z keksówki i pozostawić do wystygnięcia
Porady
Jeżeli chcecie, aby chleb był razowy, należy użyć 200gr mąki orkiszowej razowej (np. przemiał 2000) i 300 gr mąki orkiszowej typ 650
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Jedzenie na wynos
Przepis szefa kuchni
Przepis dla dużej rodziny
Przepis dla 1 osoby
Przepis dla 2 osób
Przepis dla studenta
Przepis dla starszych osób
Przyjęcie
Bufet
Wakacje
Urodziny
Piknik
Grill
Prezent
Dzieci w kuchni
Gotowanie na co dzień
Przystawka
Dodatek
Śniadanie
Drugie śniadanie
Podwieczorek
Kolacja
Przekąska
Wegetariańska
Przepis dla dzieci
Bez nabiału
Bez jajek
Bez alkoholu
Bez laktozy
Naturalne
Niedrogie
Chleb
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Zgadza się
JolantaD: według mnie to obroty 5 a 2 to następny krok w przepisie
Witam,jakie mają być obroty pisze 52.Proszę o odpowiedz.Dziękuję
piekłam pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz. Jest pyszny! Dziękuję za przepis!
Mam pytanie o obroty, mają być 5 czy 2? Dziękuję za odpowiedź.
Chlebek pyszny, wyszedł znakomicie
Czy mogę dodać mąki żytniej? Jeżeli tak to w jakich proporcjach?
Are you sure to delete this comment ?