thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
28min
porcja/porcje/porcji
8 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--

Składniki

  • 50 g drożdży
  • 150 g pszenicy
  • 100 g mąki żytniej
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 1/2 MT mleka
  • 2 łyżki miodu
  • Łyżeczka soli
  • Mak do posypania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do suchego naczynia wsypać pszenicę, zemleć (1 min, obroty poz. turbo), przesypać do innego naczynia. Włożyć drożdże, mleko, miód i wymieszać (1,5 min, 37 st, obroty poz. 2). Dodać zmielone wcześniej ziarno, mąkę żytnią i pszenną, sól - wyrabiać 2,5 min. poz.Ciasto"Ciasto"
    Ciasto wyłożyć na talerz i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
    Następnie uformować 8 bułek i pozostawić jeszcze na 10 minut, rozgrzewając w tym czasie piekarnik do temperatury 200 st.
    Zrobić nacięcia na bułkach w kształcie krzyża, posmarować białkiem, posypac makiem.
    Piec 16-18 minut w 200 st.

    Smacznego!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bułki żytnie z miodem

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?