thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

BUŁKI SŁODKIE Z CYNAMONEM

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 g mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypty soli
  • 120 gramy masła miękkiego, do masła cynamonowego
  • 10 g cynamonu mielonego
  • 50 g cukru brązowego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    PRZYGOTOWANIE CIASTA
  1. Przygotować wcześniej zaczyn (ja robię zawsze tak, pomimo iż wiem ze można od razu wrzucić wszystko do thermomixa). W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże z łyżeczka cukru. Wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciemnej miejsce (u mnie szafka)
  2. Resztę składników na ciasto umieścić w naczyniu miksujących. Dodać zaczyn. Wyrobić Ciasto"Ciasto" /2min 30 sekund.
  3. Od 1 min 30 sek wlewać przez otwór masło rozpuszczone.
  4. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczka odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Myjemy naczynie.
  5. Wkładamy 120 g masła, cukier trzcinowy i cynamon, podgrzewać 50 s/37°C/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia,
  6. Jak ciasto wyrośnie uderzyć je 2x pięścią aby je odpowietrzyć. Stolnicę posypać Mąką, całe ciasto rozwałkować. Na rozwałkowane ciasto nałożyć masłem cynamonowym pozostawiając ok 2 cm ciasta nie posmarowane. Zawinąć najpierw boki do środka te nie posmarowane. Następnie złożyć placek na pol. Naciąć na prostokąty – jak na zdjęciu. I układać na blasze wyłożonej papierem wywijając raz (skręcając ciasto). Posmarować białkiem lub mlekiem
  7. Piec w temp 170’C – 25 min. (Góra/dół środkowa szyna). Ciepłe bułki udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

BUŁKI SŁODKIE Z CYNAMONEM

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: