thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

TARTA BUDYNIOWA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM

wszystkie składniki

  • 250 g mleka
  • 250 g śmietany słodkiej 30%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej skóki z cytryny, dostępne w LIDL lub skórka z polowy eko cytryny
  • 4 żółtka
  • 50 gramy mąki pszennej
  • 70 gramy cukru
  • 1 opakowania Ciasta francuskiego
  • kakao lub cukier puder smakowy do dekoracji

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, śmietanę, dodać żółtka, cukier i mąkę, cukier waniliowy wymieszać 10 s/obr. 4.

  2. Dodać skórkę z cytryny, podgrzać 18 min/90°C/obr. 1.5.


    Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.

  3. Ciasto francuskie wyłożyć na foremce do tarty. Wylać krem na przygotowane ciasto

  4. Piec w piekarniku 20 minut w temperaturze 200'C. (aż na wierzchu zrobi się lekko brązowe). Podawać posypane cukrem pudrem cytrynowym lub pomarańczowym lub kakao.

Porady

Ciast można posypać pomaranczowym, cynamonowym lub cytrynowym cukrem pudrem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

TARTA BUDYNIOWA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?